Britid: Suure Tõllu surm kuue kummalisima hulgas (5)

Suurbritannia uudiste- ja meelelahutusportaal Asylum for mankind on Saaremaa vägilase Suure Tõllu toonud välja kuue veidral kombel otsa leidnud hiiglase seas.

Artiklis “Kuus kõige hämmastavamat hiiglase surmamist” on lisaks Suurele Tõllule üles loetud brittide endi müütiline hiid Gogmagog, Wales’i Cormoran ja Bran The Blessed, Iirimaa hiiglane Balor ja piiblist tuntud Koljat.

Suurt Tõllu kirjeldavad britid kui mõnusat meest, kes veetis pikki päevi õlut juues ja saunas mõnuledes. Seda juhul, kui ta just parasjagu vaenlasi kivimürakatega ei loopinud.

Vaatamata sellele, et Tõll oli brittide sõnul terve Saaremaa valitseja, elas ta tillukeses külas ja oli ühes kaasa Piretiga tegus talupidaja. Piret pidi seejuures pidevalt Tõllule saunakive korjama.

Britid kirjutavad, et Suur Tõll oli sama pikk kui tema 10 meetri kõrgune jalutuskepp ning ta astus hõlpsalt ühe sammuga oma venna majani Hiiumaal. Ajal, mil Tõll Saaremaad valitses, tuli tal tihti võidelda paljude sissetungijatega ning lõpuks jäi saarlaste suur valitseja peast ilma võitluses allmaailma valitseja Vanatühjaga.

“Oma ootamatust surmast selgelt ärritatud Tõll noppis oma mahalöödud pea üles, torkas mõõga otsa ja astus sirgelt oma hauda, kinnitades, et tõuseb veel surnust üles, kui saarlastel tõeline häda käes ja lahing vajab pidamist,” kirjutavad britid.

Print Friendly, PDF & Email