7 asja, mida te varem ei teadnud üleilmsest võitlusest terrori vastu

7 asja, mida te varem ei teadnud üleilmsest võitlusest terrori vastu

Foto: Internet

Alustades läbirääkimistest Osama bin Ladeniga ja lõpetades ähvardustega pommitada Mekat – sellised on uued, seni teadmata, samas aga väga ilmekad detailid, millest kirjutavad oma äsjailmunud raamatus “Vastulöök: jutustamata lugu Ameerika salajasest sõjast al-Qaeda vastu” (Counterstrike: The Untold Story of America’s Secret Campaign Against Al Qaeda) ajakirjanikud Eric Schmitt ja Thomas Shanker.

1 Bush püüdis al-Qaedaga läbirääkimisi alustada – nii vähemalt väidavad kõnealuse raamatu autorid. Kõigile on teada, et 10 aastat tagasi andis president George W. Bush avalikkusele vande, et ei astu kunagi läbirääkimistesse terroristidega. Sellest hoolimata tehti vähemalt üks ülisalajane katse luua sidekanal Osama bin Ladeniga ja al-Qaeda juhtkonnaga, väidetavalt olevat Valge Maja mitme kuu vältel püüdnud bin Ladenile edastada presidendi isiklikku kirja. Selleks üritati ära kasutada maailma esiterroristi äripartnereid ja tema lähisugulasi. Kõrgetasemelise allika (USA luurest) sõnul ei ole teada, kas see kiri bin Ladeni kätte ka jõudis, ent vastust igatahes ei saabunud ja seejärel loobuti edasistest katsetest.

2 Mõnikord on pulm lihtsalt pulm. Terroristide keeles tähendab sõna “pulm” üsna sageli suurt terroriakti. Schmitt ja Shanker väidavad oma raamatus, et 2002. aasta alguses huvitusid Luure Keskagentuur (LKA) ja Föderaalne Juurdlusbüroo (FJB) teadetest, milles räägiti ettevalmistustest “pulmadeks” USA kesklääne osariikides (Midwestern United States). Mõlemad institutsioonid tegid teineteisest sõltumatult Valgele Majale ettekandeid terroristide väidetavate plaanide kohta. Sageli olid need üksteisele vasturääkivad. Lõpuks olevat president Bush sellest kõigest tüdinud ning andnud LKA ja FJB juhtidele korralduse: “George ja Bob, istuge lõpuks ühe laua taha ja jõudke üksmeelele!” (2002. aastal oli LKA juht George J. Tenet ja FJB juht Robert Mueller, kes on ametis ka praegu.)

 

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email