Hotellide klientuuri arvukus on saavutamas buumiaja taset (2)

Hotellide klientuuri arvukus on saavutamas buumiaja taset

 

Ööbimiste arvu kasv Saare maakonna majutusasutustes jätkus ka juulis. Tõsi, Eesti keskmise näitajaga võrreldes oli meil juurdekasv märkimisväärselt väiksem, see-eest on aga Saaremaa majutusasutuste külastajate arv juba ligilähedane majandusbuumi aastate tasemele.

Selle aasta juulis registreeriti Saare maakonna majutusasutustes 60 335 ööbimist, mis on 3228 ööbimist ehk 5,7 protsenti enam kui mullu samal ajal. Eestis keskmiselt kasvas ööbimiste arv hotellides 13,2 protsenti, kusjuures lõviosa sellest juurdekasvust andsid Harjumaa ja Tallinn.

Siseturism on taastumas

Juulis Saare maakonna majutusasutuste teenuseid kasutanutest oli 62,8% välisriikide kodanikud, neist omakorda moodustasid suurima grupi meie põhjanaabrid soomlased. Samas tuleb aga kohe tõdeda, et meie hotellide klientuur kasvas peamiselt siseturismi arvel: Eesti kodanikke ööbis selle aasta juulis Saare maakonna majutusasutustes ligi 13% enam kui mullu samal ajal, välisturistide registreeritud ööbimiste arv kasvas vaid 2 protsenti.
Kuue kuu lõikes registreeriti Saare maakonna majutusasutustes tänavu 14 373 ööbimist (+ 8,7%) enam kui 2010. aasta samal perioodil.

Hinnatase on jäänud samaks Statistikaameti andmetel oli ööpäeva keskmine maksumus Saare maakonna majutusasutustes 2011. aasta juulis 28 eurot inimese kohta, mis on täpselt Eesti keskmine tase. Mullu maksis ööbimine meie majutusasutustes 27 eurot.

Kõige odavamalt, vaid 11 euro eest, saab Eestis ööbida Raplamaa majutusasutustes, kõige kallimaks – 33 eurot inimese kohta – läheb ööbimine aga Tallinnas ja Pärnu linnas. Lääne regioonis saab kõige odavamalt ööbida Hiiumaa majutusasutustes, kus juulis oli ööpäeva keskmine maksumus 18 eurot.

Kommentaar
Välisturistide hulga kasv on seotud üldise majandusolukorra paranemisega maailmas, mitme uue lennuliini avamisega Tallinna lennujaamas, Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna ürituste ja täiendavate meediakajastustega. Lisaks eeltoodule kajastab turistide hulga kasv Saaremaa kui turismisihtkoha ja meie ettevõtete aktiivset turundustegevust prioriteetsetel sihtturgudel.

Siseturismi alase nõudluse kasv on eelkõige seotud majandusolukorra paranemisega, mis soodustab nii puhkuse- kui ka tööreise. Tulenevalt majandusolukorra paranemisest ja nõudluse kasvust on hakanud ka tõusma kriisiaastatel tugevalt langenud majutusteenuste hinnad.

Karmen Paju
Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja

Print Friendly, PDF & Email