Kultuuripealinn Turu, Naantali ja Uusikaupungi meremaagia

Kultuuripealinn Turu, Naantali ja Uusikaupungi meremaagia

SOOME-SOOME: Ülo Roosil (paremalt teine) on reisikaaslastele alati midagi põnevat pajatada, ka Soomest. Teda kuulavad Ella Aeg (vasakul), Linda Liivanõmm, Lembit ja Erika Uustulnd.
Foto: Aare Laine

Lõikuskuu viimase nädalavahetuse eel, reede varahommikul tibutab Kuressaares vihma. Juba enne kella viit võtab hulk kuressaarlasi suuna Vallimaa ja Torni tänava poole. Lääne-Saaremaalt, Salava seltsist sõidetakse maakonna keskusse nii varasel tunnil autodega, et siis kella viieks oma kimpsude-kompsudega Tõnu Reiside bussis kohad sisse võtta.

Kõik laabub. Keegi ei jää hiljaks. Valges särgis lipsustatud bussijuht Tõnu Vaher istub heatujuliselt rooli ja pärast väikest kodulinnaringi võtab suur valge buss suuna Kuivastu poole, kaugemaks sihtmärgiks Tallinna reisisadam.

Saaremaa merekultuuri seltsi ja merekultuuriseltsi Salava liikmeil terendab ees 4-päevane reis, tutvumaks koguni kahe Euroopa kultuuripealinna – Tallinna ja Turuga. Tõsi küll, Tallinnas on ehk enamik reisiseltskonna liikmeist sel aastal käinud, mõned meist Turuski. Ega Tallinnas olegi aega seekord pikemalt ringi vaadata. Peame õigeks ajaks jõudma laevale, mis kannab nime Star.

Esimese elamuse saame Väikese väina tammil, kui selle Muhu-poolsest otsast sõidab meile vastu mitu vilkuritega autot. “Tantsijad tulevad!” informeerib keegi teadjam kaasreisijaid. Ja tõepoolest, sealt nad tulevadki. Sõidukeid-julgestajaid on rohkem kui tantsijaid. Bussiaknast näeme vaid ühte tantsupaari.

Sadamasse jõuame piisava ajavaruga ja terminalis kohtame teisigi saarlasi. Selgub, et suurema delegatsiooni koosseisus sõidavad Turusse Saaremaa invaühingu liikmed – külla Soome sõsarühingule.

Soome pealinn võtab meid vastu päikesepaiste ja ehtsa suvekuumusega. Sadamast põrutame aga otse edasi Turu poole. Esimene peatus on ette nähtud ilusas merelinnas Naantalis. “Tere tulemast Naantalisse! Saarlasi käib siin nii harva,” tervitab meid ilus brünett eesti neiu. Saame kohe tuttavaks. Nüüdse naantallase nimi on Tiina Lehtovaara.

“Ema oli mul Kaarma vallast, isa Leisi vallast. Isa viidi Siberisse. Tagasi Saaremaale ei lubatud. Tallinnas siis kaks saarlast kohtusid ja seal olen ka mina sündinud,” annab Tiina lühiülevaate oma eluloost.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email