Lambakasvataja: saared võiksid olla hundivabad (20)

Lambakasvataja: saared võiksid olla hundivabad

OHVER SAUVEREST: Tiina Vester ja Toivo Lõhmus surnuks järatud lamba juures.
Foto: Egon Ligi

Saaremaa lambakasvatajad tõdevad, et kui huntide rünnakud nende lammastele jätkuvad, kaovad kas karjad või muutub lambapidamine majanduslikult mõttetuks.

ERR-i uudised vahendavad, et Saare maakonna loomapidajad on esitanud 71 nõuet, mis sisaldavad soovi huntide tekitatud kahjustuste kompenseerimiseks.

Lambapidaja Kaljo Rand ütles ERR-le, et ega huntide tegutsemine niisama lõpe ning sellel võivad olla kurvad tagajärjed. “Täna viisid viis, homme 25, siis jälle 25 – võtab aega kuu või kaks kuud, aga lõpuks on su kari otsas.” Võimalus on hakata oma karja huntide vastu kindlustama, nagu tegi seda lambakasvataja Ivo Lepik, kes paigaldas uhke 3 km pikkuse elektrikarjuse, mille 7000 volti tegi selle küll lambakindlaks, kuid hunti ei pidanud.Samas võib internetifoorumitest lugeda, et nii vägev aed peab kinni isegi grislikaru.

Lepiku sõnul hüppas hunt 1,2 meetri kõrgusest aiast lihtsalt üle. Lambakasvataja tõdes, et hirmu ajab nahka looma arvatav suurus, millest annab aimu 8 cm laiune ülemiste ja alumiste kihvade vahe.

Ivo Lepik märkis, et aed läks talle maksma 4500 eurot ning kui peab selliseid kulutusi tegema, siis kaob seegi väike kasum, mida loomakasvataja praegu teenib. Teine võimalus on soetada endale spetsiaalsed koerad, nagu seda tegi Kaido Eigo, kuid odav pole seegi.

Keskkonnaametnike sõnul elab Saaremaal vaid kolm hunti, samas räägivad inimesed, et võsavillemeid on rohkem. Nii ütles ERR-ile autojuht Kunnar Lüll, et on oma silmaga näinud viie kutsikaga pesakonda. Kui seni pole huntide murdmistöö Saaremaal probleemiks olnud, siis nüüd on jahimeestele eraldatud üks hundilaskmise luba, mida mõnel pool peetakse naljanumbriks.

Keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi ütles, et hea on, kui see luba aitab pahategija tabada, kuid ta loodab, et praegune olukord ei muutu hundivihkamiseks, hävitamise- või hirmukampaaniaks. “Huntidel peavad olema omad õigused ja võimalused,” sõnas Talvi, kes on kindel, et hundil peaks liigina Saaremaal kindlasti koht olema.

Kaljo Rand Talviga sama meelt siiski ei ole. “Kas on ikka kindel, et hunt peab olema?” küsis Rand ja ütles, et ettepanek on selline, et saared võiksid olla täiesti hundivabad.

Print Friendly, PDF & Email