Vastukaja: Sõna sekka peldikujutule

23. juuli SH on suurte priskete tähtedega peldikujutt Valjala valla maadel asuva Võrsna parkla kohta. See väike pruun majake ehitati sinna üksjagu aastaid tagasi, ikka meie maad külastavate turistide, möödasõitjate, peatuvate inimeste teenindamiseks. Nagu ka kõrvalasuv puhkenurk ja prügikoht, teeliste teenimiseks.

Prügikohta küll kuuldavasti kasutas alguses ka mõni Valjala alevi inimene, keda olla möödasõidul nähtud kotte maha panemas. Aga et seda puust majakest läheks alevist inimene kasutama, on küll äärmiselt ebausutav. Tean, et alevist käis koristamas valla tubli töötaja, seda küll. Ja läheduses mustikametsas liigub teiste seas ka alevirahvast, aga nende “pakikesed” on teinekord metsa all näha.

Nii et kallid turistid, see, mis seal majakeses sees ja ümber on, on siiski teie kui peatujate tekitatud probleem, milles ei saa süüdistada ei Valjala vallavanemat, elanikke ega kedagi teist. Võibolla te küll ei tule samu radu pidi Saaremaale tagasi, aga järgmised peatujad on siis järelikult sama kultuursed.

Vaevalt ei esine taolist asja kuskil mujal? Olen viimastel aastatel töötanud koristajana mitmes kohas, kaasa arvatud suurtes kaubanduskeskustes. Võin ausalt öelda, et inimeste väljutuskultuur jätab kohutavalt soovida isegi uues korralikult hooldatud eurokabiinis, rääkimata siis maapeldikus parklanurgas.

Külastasime lastelastega mõned aastad tagasi Mujaste randa. Sealne uus majake oli ka tõepoolest jäled olukorras. Kurb, kuigi mõte oli hea… rand, lõkkekoht, kemps, parkla…

Kes ja miks selle hoonekese Valjala teeäärde püstitas – ju siis peaks ikka olema ka hooldamises järjepidevus. Tuleb ju tühjendada vastavalt vajadusele – siis ju ei tekigi sellist seisu? Sama lugu ka teeäärsete prügikohtadega: kui õigel ajal ära ei veeta, siis kerkivad lasud ülepea. Ja kui peremehetu ehitis on püstitatud maanteeäärde inimeste mõnitamiseks, siis pidulikult maha tõmmata ja plats puhtaks!

Edu nendele, kes otsivad lahendust! Ja enne, kui kuhugi teise teeäärde püstitada samasugune exegi monumentum, ajage paberid korda ja kinnitage pärandi vastuvõtjad tulevastesse päevadesse!
Tugevat luuda soovides.

penskarist ex-koristaja
(nimi toimetusele teada)

Print Friendly, PDF & Email