Naabrite tülis purunevad aknad ja haisevad heeringapead (39)

Naabrite tülis purunevad aknad ja haisevad heeringapead

TÜLI PÕHJUS: Just selline võimas aed on Muhu kunstitalli akende taga ja sein on vahel ka kahe naabri suhtlemises.
Foto: Erakogu

Muhumaa ühes kuulsamas paigas on lahvatanud tõsine tüli. Muhu saare idüllilises Koguva külas on kahe naabri vaheline suhtlemine olnud keeruline juba aastaid. Üks süüdistab teist kallaletungis ning teine esimest aastaid kestnud terroris. Nüüd klaarib seda politsei.

“Ega ma sellest eriti rääkida ei taha,” jäi Muhu saarel Koguva külas asuva kunstitalli perenaine Pirkko napisõnaliseks, lisades, et juunis tuli naaber talle tõepoolest kallale.

Naabrimees Tõnis aga kinnitas Saarte Häälele, et ei ole kedagi löönud ning kavatseb seda ka politseile tõestada. Tema hinnangul on tegemist naabri terroriga, mis on kestnud aastaid ning tema omakorda on esitanud politseile avalduse, kuna naabrid tungisid tema õuele ja lõhkusid tema ehitatud rajatise.

”Ma ei ole kellegagi tülis,” kinnitas Tõnis, selgitades, et kui naabrinaine elaks rahulikult oma hoovis, siis seal veedetud puhkuse ajal nad teineteist ei häiriks.

Piir tekitas tüli

Naabrite omavahelise läbisaamise tagamaad ulatuvad aastate taha. Aega, kui tehti maamõõtmisi ja pandi paika kinnistu piirid. Toona juhtus nii, et kahe kinnistu piir läks kunstitalli akende tagant läbi. Naabrid ei soovinud, et turistid nende akende all pidevalt jalutavad ning ehitasid kõrge aia vahele. Kuigi teine pool asus selle vastu võitlusesse, püsis aed mõnda aega. Täpsemalt selle aasta kevadeni.

Siis lasi kunstitalli perenaine aga ehitusfirmal aia maha võtta, ning sellest hetkest hakkas naabri karikas üle ääre ajama.

Junnid ja lillekastmine

”Sel kevadel läks asi tõesti hulluks,” rääkis Saarte Häälele kunstitallis töötanud galerist, lisades, et küll on nende ukse taha sokutatud junne ja ka heeringapäid. Kes seda täpselt tegi, keegi ei tea.

”Ta (naabrimees – toim) lõi Pirkko silma katki,” teab löömisest rääkida galerist, kes tõi omakorda näiteid naabrite suhtumisest.

”Ta tungis omavoliliselt minu õuele ja lasi maha võtta minu ehitatud rajatise,” ei suuda naabermaja peremees Tõnis oma naabri käitumist mõista, lisades, et lammutustööde käigus sai tõsiselt kannatada nende elulõngade kollektsioon. Kui pererahvas oma hoovis tehtud lammutustöid vaatama jõudis, tuli naaber nende tegevust filmima.

”Panin käe objektiivi ette ja palusin mitte filmida,” kinnitas Tõnis, lisades, et ei ole naist löönud. Mehe sõnul on tal terve kaust dokumente tõendamaks, et ta on ennast aastaid üritanud naabri tegevuse eest kaitsta, mis on aga olnud keeruline, sest tema püsielukoht on mujal.

”No näiteks ükskord oli minu õue ehitatud kaev,” toob ta näite naabri suhtumisest, lisades, et kaev tuli kinni ajada. Peremehe sõnul oleksid nad igal muul juhul koguni kaalunud tülika naabriga suvila müükipanemist, kuid tegemist on tema naise sünnikoduga.

”Juhtumiga tegeleb politsei,” ütles Saarte Häälele Pirkko, kes ühel hommikul galeriisse minnes leidis naabripoolsete akende tagant sildi ”PIRKKO GO HOME!”.

”Näiteks loobiti aken kiviga sisse,” selgitas naine, lisades, et sealt on sisse visatud nii mulda kui lastud ka vett, tuues vabanduseks, et nemad kastavad lilli.

Suhted naabritega on viinud Pirkko selleni, et ka tema kaalub maja müüki panna.

Galeristi sõnul oleks Muhumaal palju kaotada, kui Pirkko ära läheb ning kohalikud kunstnikud on lausa palunud, et Pirkko jääks. Naabreid on üritanud lepitada isegi vald.

”Kõige parem oleks, kui naabrid omavahel ära lepiks,” soovitas Muhu vallavanem Raido Liitmäe, kes oli aastaid naabrite vahel tüliõunaks olnud vaidlusest ja arusaamatusest teadlik.

Nagu mõnest Eesti kirjandusteosest välja võetud naabritevahelise vaenamisega tegeleb siiski edasi politsei.

Print Friendly, PDF & Email