Väinamere Liinid taotleb reisitellimuse suurendamist (2)

Muhumaa ja mandri vahel parvlaevaliiklusega opereeriv Väinamere Liinid taotleb riigilt augusti viimasel nädalal vahegraafikule üleminemist, sest algse tellimuse kohaselt minnakse sügisgraafikule üle juba 22. augustil. Reisijate vähenemisest pole aga märkigi, sest praamijärjekorrad ulatuvad Pädasteni välja.

Tegu on esmakordse taotlusega, sest varasematel aastatel on tihedama laevaliiklusega suvegraafik kehtinud alati augusti lõpuni. Tänavu näeb aga majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimus ette reiside vähendamist juba augusti viimasel nädalal, kui suvi alles kestab ning kliente on tavapärasest rohkem.

Kõrghooajal toimub mõlemal poolel ülevedu keskmiselt 26 korda päevas ja sügisgraafikule üle minnes väheneks see arv 15-le. Viimaste aastate kogemus näitab aga, et suve lõpus reisijate arv drastiliselt ei kahane ning seetõttu tahab ettevõte kehtestada nädalast vahegraafikut, mille kohaselt toimuks päevas keskmiselt 21 ülevedu.

Millal graafikute küsimus selgub, Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel öelda ei osanud, ent reisijate rohkusest räägivad nii praamijärjekorrad kui ka numbrid. Sellest hoolimata ei tule praami pool päeva oodata. Nädalavahetusel Pädasteni ulatunud praamijärjekordades venis Treieli sõnul pikim ooteaeg vaid kahetunniseks, sest uued praamid mahutavad sõidukeid kordades rohkem. Viimase üritusterohke nädalavahetusega veeti üle Suure väina umbes 2500 sõidukit.

Treiel selgitas, et lisaks üritustele mõjutavad järjekordi ka kellaajad: “Kui eelnevatel aastatel olid laevad täis esimesest kuni viimase reisini, siis praegu, teades, et ülipikki ooteaegu ei ole, planeerivad inimesed oma ülesõidu reeglina sobivamatele aegadele ja ei kasuta varahommikusi ega hilisõhtuseid aegu.”

Print Friendly, PDF & Email