Herilased tekitasid paraja segaduse

Herilased tekitasid paraja segaduse

 

Teisipäeval Kuressaare lossipargi mänguväljakul lennanud herilased hirmutasid lapsi, kellest üks sai ka nõelata. Lapsevanemad on vihased ametnike peale, kes ala punase lindiga ei piiranud ning kohe midagi ette ei võtnud.

“Väga näotu tegu – kasse saavad küll puu otsast alla tuua, aga kui ohus on laps, siis ei tulda kohalegi,” avaldas oma pahameelt üks lapsevanem, kellele oli trepi alla tehtud herilasepesa näidanud üks teine ema, kelle laps oli nõelata saanud.

Häirekeskusest soovitati helistada numbril 1313 ja sealt omakorda teavitati linnavalitsust. Lapsevanemad nentisid, et neilt küll uuriti, kas on vaja kiirabi nõelata saanud lapsele, kuid kui seda vaja ei olnud, siis päästjaid ka ei saadetud.

“Herilasepesa ei vaja suure autoga vilkurite ja sireenidega lähenemist, kuna sellest pesast ja herilastest on võimalik eemale hoida,” ütles Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets, lisades, et herilased üldjuhul niisama ei ründa, kui just ise nende pesa torkima ei minda.

Saaremets selgitas, et päästjad ei reageeri sellistele sündmustele, kui just inimese tervis või elu ohus ei ole. Samas tõi Saaremets näite, et kui mesilased tegid allergiku akna taha pesa, käisid päästjad ja andsid mesinikule kasutada redeli, kuna muidu ei pääsenud ligi.

Saaremetsa sõnul ei käi päästjad üldjuhul ka kasse puu otsast alla toomas, kui see kass just tõsises hädas ei ole (kettipidi või paelapidi kinni puu küljes).

Häirekeskuse pressiesindaja Edvi Freiberg ütles, et avalikus linnaruumis herilaste ja vaablaste pesade eemaldamisega seotud küsimused tuleb esitada keskkonna-inspektsiooni valvetelefonile 1313.

”Kuna sellised küsimused kuuluvad linnaruumi heakorra valdkonda, siis edastab telefoninumbri 1313 operaator laekunud info linnaruumi heakorra eest vastutavale kohalikule omavalitsusele,” märkis Freiberg.

Kolmapäeva hommikul läks olukorda kontrollima ka linnavalitsuse heakorraspetsialist, kuid nimetatud kohast ta pesa ei leidnud. ”Leidsin lendamas ühe herilase,” kinnitas Heino Vipp, märkides samas, et on võimalik küll, et sinna laudade alla tehakse pesa.

Print Friendly, PDF & Email