Sõrves otsitakse muistset rauasulatusahju

Sõrves otsitakse muistset rauasulatusahju

Foto: Peeter Kukk

Tähelepaneliku külaelaniku vihjed, et Torgu vallas Iide külas on koht, kus võib olla muistne rauasulatuskoht, tõi arheoloogilised kaevetööd ka Torgu valda.

“Siit kaevandist on tulnud kaks sellist tumedamat laiku ja üks pronkspleki katke, mis võib olla ka muinaspronks,” arvas kaevetöid tegev arheoloogiatudeng Ragnar Saage, lisades, et Torgu kaevetöödel oli meeskond teisipäeval viimast päeva, sest hetkel üks pinnasekiht lõppes otsa. Kaevetöödel leiti veel rauašlakki ja ka suuremaid tukke, mida päris ehitusjäänusteks pidada ei saa. Leidudes sisaldus ka toorrauda, mis võib arheoloogide sõnul viidata raua sulatamisele või tootmisele.

“Praeguse seisuga oleneb kõik söeproovidest,” selgitas Ragnar Saage, öeldes veel, et söeproovidest saab teada, mis aega see langeb, ning alles seejärel saab midagi kindlamat väita.

“Siin lähedal on kindlasti olnud mingi rajatis,” arvas arheoloogiadoktor Jüri Peets (pildil), kelle sõnul oleks selles kohas vaja teha kontroll georadariga, ning muistsed ahjukohad võivad georadariga välja tulla küll. Enne viiakse aga pinnasest võetud söeproov ekspertiisi.

“See pronksitükk võib ulatuda muinasaega, keskaega või veel varasemasse,” oletas Peets, rõhutades, et mullast võetud proov otsustab kõik.

“Kui selgub, et siin on olnud 20. sajandist pärit jaanilõke, siis ei ole muidugi mõtet edasi kaevata,” rääkis Ragnar Saage, lisades, et kui mullast võetud proovid aga tõendavad vastupidist, siis laiendatakse kaevetöid ja otsida tuleb siit ka rauasulatusahjusid.

Print Friendly, PDF & Email