Saksa leht: kui Saaremaa rannajoon paistab, kaovad äripäeva sekeldused igavikku (6)

Umbes selliste sõnadega lõpetab Põhja-Saksamaal Hamburgis ilmuv ajaleht reisikirjelduse Saare- ja Muhumaast ja kutsub sakslasi üles senisest rohkem siia puhkusereisile sõitma.

Hiljuti Saare- ja Muhumaad külastanud ajalehe Hamburger Abendblatt ajakirjanik Andreas Jacobsen iseloomustab Saaremaad kui rohelusse mattuvat nelja a-tähega vaikelu. Peatumist Muhu saarel asuvas külalistemajas kaunistab ta idüllilise pildiga varahommikusest loodusest.

“Kui suudate hommikul nii umbes enne nelja end üles ajada, ei usu te oma kõrvu: musträstad, västrikud ja ööbikud moodustavad suurepärase koori,” kirjutab ta, “ja te ei märkagi, kuidas varahommikune kaste teie kergetest suvejalatsitest läbi hakkab tungima.”

Et oma reisimälestusi saksa lugejale arusaadavamaks teha, võrdleb Jacobsen meie kodusaart põgusalt Rügeni saarega ja lisab – eestlaste seas on Saaremaa meeldivaim puhkuse veetmise koht. Lisaks on Saaremaa enda jaoks avastanud ka paljud soomlased ja rootslased. Samas on aga sakslaste osakaal Saare- ja Muhumaad külastavate turistide seas tagasihoidlikuks jäänud.

Saare- ja Muhumaa kõige hinnatumateks väärtusteks on saksa ajakirjaniku arvates siinne puutumata, suisa unikaalne loodus koos haruldase floora ja faunaga. Ja loomulikult ka siinse elu rahulikkus. Isegi kõige palavamatel suvepäevadel on Saaremaa rannad praktiliselt inimtühjad, kirjutab autor, ja reeglina olevat meie maanteed autovabad.

Saksa ajakirjaniku sõnul satute te Saaremaa teedel liikudes suurema tõenäosusega silmitsi mõne metsloomaga (näiteks metsseakarja või puulehtede tagant kiikava põdraga) kui et kohtate mõnda inimhinge. Saksa ajalehes ilmunud kirjutisest ilmneb, et selle autor on külastanud praktiliselt kõiki meie maakonna tähtsamaid vaatamisväärsusi: Panga panka, Angla tuulikumäge jne.

Ta annab lugejale põgusa ülevaate Saaremaa ja Kuressaare ajaloost, mainib Kuressaare linnust ja seal hiljuti avatud uut püsiekspositsiooni ning tutvustab põgusalt ka meie tähtsamaid suveüritusi: ooperipäevi, kammermuusikafestivali jm.

Spordisõpradele aga antakse teada, et Saaremaal on olemas ka modernne golfiväljak. Saksakeelse Wikipedia andmetel on ajalehe Hamburger Abendblatt tiraaž veidi üle 220 000 eksemplari ja väljaandel on umbes 0,7 miljonit lugejat.

Print Friendly, PDF & Email