Saaremaa kuulutati ooperisaareks (7)

Saaremaa kuulutati ooperisaareks

“HAAREMIRÖÖV”: Kui arvestada publiku kestva aplausi ja esinejate naerul nägude järgi, jäädi tänavuste ooperipäevade avalöögiga rahule nii saali kui ka lava poolel.
Foto: Peeter Kukk

Ankara ooperiteatri Mozarti “Haaremiröövi” uut lavastust oli vaatama tulnud peaaegu täismaja. Publikut mahub tänavu ooperimaja kõrge katuse alla ligi 2000 hinge ning seda on üle 500 koha enam kui varasematel aastatel.

Kuressaare lossihoovi püstitatud hiiglaslik ooperimaja oli teisipäevaks valmis. Punane vaip oli maha rullitud ja lühtrid särasid. Publiku hulgas hakkas silma üllatavalt palju kuressaarlasi, oli ka väina ja piiri tagant tulnuid.
“Oleme uhked tänavuse uudse lahendusega ooperimaja üle ning usume, et kõik etendused kõlavad seal fantastiliselt. Ajalooline lossimüür lava tagaseinana on tänavu publikule läbi saladuseloori nähtav, muutudes otsekui ooperipäevade üheks peategelaseks,” kinnitas Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten ooperipäevade avamisel.

Leiteni ettepaneku kuulutada Saaremaa ooperisaareks ja Kuressaare Eesti ooperipealinnaks kiitsid heaks nii viimast nädalat maavanem Toomas Kasemaa kui ka linnapea Mati Mäetalu.

“Ooperipäevade kenas kavaraamatus on Kuressaaret juba ooperilinnaks nimetatud, tühiasi siis see sõna “pea” sinna vahele panna,” arvas linnapea Mäetalu.

Endine kultuuriminister Laine Randjärv kinnitab, et Ankara teatri trupp on lavastuses nagu omas mahlas. “Tegelikult ongi haaremi teema sealtkandist pärit ja sellepärast on kõik, mida nad teevad, väga siiras ja aus. Orkester on väga hea ja helitehnikat tahan kiita. Ma leian, et tänavu on tõlge hästi lahendatud ja publikul on mugav vaadata ja kuulata. Ooperimaja on vägev! See on ju Eesti kõige suurem ooperimaja, võib-olla et isegi suurim kogu Baltikumis.

Hea, et kohti on palju, sest igal aastal on huvilisi ukse taha jäänud, ooperipäevad on muutunud nii populaarseks. Vaadates publikut, tundub, et terve Eesti on siia kokku sõitnud. Mul on hea meel ka selle üle, et ma olen olnud koos Urve Tiidusega selle festivali lätete juures, et see lapsuke on nii võimsalt kasvanud ja teadmine Saaremaa ooperipäevade kohta on levinud nii Eestis kui kaugemal. See on oluline mitte ainult muusikalises, vaid ka loomemajanduslikus mõttes, pidades silmas Saaremaa ettevõtjaid.”

Print Friendly, PDF & Email