Pantvangistamine oli otsekui filmis (video!)

Pantvangistamine oli otsekui filmis (video!)

LÕPUKS OMETI KODUS: August Tillo sõnul mõeldi lähedastele pidevalt ning ainult see, et seitsmekesi koos oldi, aitas olukorra tegelikult üle elada.
Foto: MARKO MUMM/ www.mumm.ee

Estonian Airi erilennuk maandus koos seitsme Liibanonis vabastatud eestlasega Tallinna lennujaamas eile kell 3.53. Lennujaama VIP-tsooni ukse ees võtsid mehed üksteise õlgade ümbert kinni, tegid pikisilmi oodanute suunas sügava kummarduse ning kinnitasid, et eestlased võiksid mõista, kuidas elu Eestis on üks suur maapealne paradiis.

Saaremaalt pärit August Tillo oli ainus pantvangistatutest, kes koges terroristide automaadilasku napilt enda lähedal ning seda seetõttu, et üritas pantvangistajatelt uurida, miks nad just neid ründavad.

“Ma ei hakanud vastu ega midagi. Proovisin nendega natuke suhelda enne seda, kui maha pidin viskuma, küsida, kas te olete ikka kindlad, et te meid tahate röövida. See tundus nii uskumatu,” naeris August Tillo vahetult pärast Tallinnasse jõudmist lennujaamas antud pressikonverentsil.

Tillo tunnistas, et sarnast situatsiooni on varem nähtud ehk filmis ja oma elu lõpuni näebki ta seda üleelatud momenti enda jaoks kui filmistseeni. “Kuidas auto sõidab ja rammib meid. Teatavas mõttes on see nagu joon, mis lõikab meie elu pooleks – elu enne seda ja elu pärast seda. Sümboolses mõttes,” mõtiskles ta.

Lõpuks ometi perega koos

Mõnevõrra hiljem tunnistas August Tillo, et ainukesed hetked, mil ta äraoldud aja jooksul kodule ja kodustele ei mõelnud, olid need, mil väsimust välja magati. “Oli väga raskeid hetki, kus ei tulnud mitu päeva mitte ühtegi infot, ühtegi uudist ja selle juures oli väga suur tugi kuuelt sõbralt.

Üksi oleks olnud seda väga keeruline üle elada,” tunnistas ta.
Augusti ema Vaime Tillo, kes pojale pealinna vastu sõitis, oli Saarte Häälega rääkides üliõnnelik. “Olen poja tagasi saanud! Nüüd on ta juba habeme ka ära ajanud ja päris oma nägu on jälle,” naeris õnnelik ema. “Pere on lõpuks ometi koos. Paistab, et ta on terve ja kõik on hästi,” märkis Vaime Tillo, lisades, et ei jõua poja tagasi saamise üle Eesti valitsust ära kiita. “See on nii suur õnnistus ja poeg on ise nii rõõmus,” lisas ta.

Vaime Tillo tunnistas, et nüüd tuleb tervel perekonnal viimaks ometi puhata, sest seni pole end keegi välja puhanud. “Ta ise polnud 48 tundi järjest maganud ja eks ta peab katsuma nüüd puhata, kuid ega see lihtne pole,” märkis ta.

Eestlasi enam ei röövi!

August Tillo saatusekaaslase Jaan Jagomägi sõnul käis nende vabastamine kiiresti. Ligi 24 tundi tagasi sellest hetkest, kui ratturid Eestisse jõudsid, aeti nad bussi ning sõidutati Süüriast Liibanoni inimtühja paika. “Anti telefon koos ühe Eesti numbriga ja öeldi, et kui päike tõuseb, võite helistada ning sõideti minema,” meenutas Jagomägi.

Tema sõnul ütlesid röövijad, et kõnealuses piirkonnas läheb vähemalt 2-3 aasta jooksul olukord aina hullemaks, seega sinnakanti reisima minna kindlasti ei soovita. “Aga mida nad veel ütlesid, oli see, et mitte kunagi ei võta nad enam eestlasi,” lisas samuti terroristide küüsist pääsenud Madis Paluoja, kuna pantvangistajatel oli millegipärast olnud lootust, et kogu asi saab palju kiiremini läbi.

Print Friendly, PDF & Email