Tuumatehnoloogia ja mood

Tuumatehnoloogia ja mood

“LÕHATUD AATOM”: Kuuskümmend viis aastat tagasi sooritasid ameeriklased Bikini atollil tuumakatsetuse. See sündmus on mõjutanud ka moemaailma.

Hiljuti tähistas maailm üht omapärast tähtpäeva. Õigemini on tegu kahe tähtpäevaga, mis esmapilgul paistavad kuuluvat täiesti erinevatesse eluvaldkondadesse. Kuna aga kõnealuste tähtpäevadega seotud sündmuste toimumise ajad langesid lähestikku, on nad teataval määral teineteisega siiski seotud.

Nimelt 65 aastat tagasi, 1946. aasta 1. juulil alustasid Ameerika Ühendriigid Vaikses ookeanis Marshalli saarestikku kuuluval Bikini atollil operatsiooni koondnimetusega Crossroads – tegemist oli tuumakatsetuste seeriaga. Neli päeva hiljem, 5. juulil esitles prantslane Louis Réard maailmale naisterahva uut supel- ja päevituskostüümi, mida tänapäeval tuntakse bikiinide nime all.

Bikini – kaotatud paradiis

1946. aasta 1. juulil sooritasid Ameerika Ühendriigid tuumakatsetuse Vaikses ookeanis asuval Bikini atollil. Kohalikud elanikud tookord vist veel ei taibanud, mis tegelikult toimub, ja nad aplodeerisid. Täna aga on Bikini atoll praktiliselt asustamata piirkond.

Tõsi, täna soovivad paljud sealt välja rännanud inimesed oma kunagistesse kodukohtadesse naasta, seda teha nad aga ei söanda – kartus on endiselt suur. Bikini atolli elanike saatusest on palju kirjutatud. Alljärgneva loo koostamisel on peamiselt kasutatud veebileheküljel www.bikiniatoll.com olevat infot.

1946. aasta veebruaris saabus Bikini atollile Marshalli saarte tookordne sõjaväekuberner Ben Wyatt. Mesimagusa häälega hakkas see mees kohalikele elanikele jutustama tuumapommist, relvast, mille abil ameeriklased soovivat teha lõppu kõigile sõjalistele konfliktidele.

Wyatt rääkis, et Ameerika armee on kogu maailmas otsinud kohta, kus võiks kõnealust inimkonda igavese rahu juurde viivat imerelva katsetada. Kuberneri sõnul oli USA sõjaväelaste pilk jäänud pidama just Bikini saarel.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email