Saarlanna tõi laulufestivalilt võidu (5)

Saarlanna tõi laulufestivalilt võidu

PARIM NAISSOLIST: Marju Saar on varemgi Balti Lainelt erinevate auhindadega tagasi tulnud, sel aastal pärjati ta parima naissolisti tiitliga.
Foto: Vitali Nurk

Riias toimunud Eesti, Läti ja Leedu nägemispuudega inimeste kergemuusika festival Balti Laine 2011 oli saarlaste jaoks tänavu taas edukas – Saaremaa puuetega inimeste koja projektijuht ning ansambli Viis laulja Marju Saar tõi kodusaarele parima naissolisti tiitli.

Marju Saare kinnitusel on Balti Laine tegelikult täiesti tavaline  muusikafestival, nii nagu muusikafestivalid ikka. “Inimesed pole selle pärast kuidagi teistmoodi, kui neil on nägemine kehvem kui mõnel teisel. Muusika on kõigil üks ja vaeva näevad kõik ühte moodi,” leidis Marju Saar.

Pillimehed, kellega saarlanna koos muusikat tegemas käib, on tema sõnul pea 30 aastat mänginud erinevates bändides. “Otseselt ei ole ansamblil siduvaid lepinguid. See annab meile võimaluse valida enda jaoks huvitavamaid esinemiskohti,” rääkis Saar oma praegusest ansamblist Viis, kuhu peale tema kuuluvad ka Taivo Parbus, Riivo Saar ja Avo Levisto.

Riia festivalil osalesid sel aastal taustalauljatena bändis ka Veronika Allas, Anneli Lõhmus ning Doris Peucker. Peuckeri sõnul olid festivalil osalenud muusikud kõigist Balti riikidest ääretult rõõmsad ja vahetud inimesed.

Preemia ka Viljandi kultuurifestivalilt

Viljandis toimunud vabariiklikule puuetega inimeste kultuurifestivalile on Saaremaa puuetega inimeste koda selle juhataja Veronika Allase sõnul kutsutud igal aastal, kuid päris iga kord osa võtta ei saa.

“Ansambel käib kogu aasta jooksul proovides ja õpib laule, see ongi vundament, mille peale saab mingi kava ehitada,” selgitas Marju Saar. Sõna saavad kava koostamise juures sekka öelda kõik. “Nagu selgi korral. Teema, millest laulda, tuli Marjul ja Avol, mispeale nemad rääkisid selle meile ja igaüks meist aitas kaasa mõelda ja teemat arendada,” lisas Doris Peucker.

Muusikalise kava tähtsaks sümboliks oli suur kollane päike, mis koosnes kolmest eraldi osast. “Esimese laulu ajal panid ansambli liikmed päikesele kiired. Etenduses pidi isa minema kaugele tööle ja võttis tüki päikesest kaasa, nii et järele jäi kuu. Kui ema pidi kaugele minema, võttis ta kaasa tüki kuust ja lapsele jäi alles süda,” rääkis Peucker.

Kõnealune kava rääkis läbi laulude ja sümbolite loo sellest, kuidas harmooniline peremudel (Tiina Haramaa, Aivo Põld ja Triin Lõhmus) pideva rahamure ja tööpuudusega ära lõhutakse. Viljandis osalesid ansamblist Viu Marju Saar, Laine Krischka, Anneli Lõhmus, Veronika Allas, Katre Halliko, Lea Kruusmägi ja Doris Peucker.

Selle eest, et muusikaline kava üldse teoks sai, on ansambel tänulik oma juhendajale, lauluseadete tegijale ja pillimehele Avo Levistole, valgustajale Taivo Parbusele ja lavakujunduse teinud Tiina Haramaale.

Teiste seas märgiti ära sel aastal esmakordselt festivalil osalenud Sõmera hooldekodu näitering (juhendaja Aina Aavik), kes esitas etenduse pealkirjaga “Kollu“.

Print Friendly, PDF & Email