Saarlaste ja hiidlaste veeprojekt sai piduliku lõpp-punkti

Saarlaste ja hiidlaste veeprojekt sai piduliku lõpp-punkti

KADAKAS MAASSE: Saarte veeprojekti lõpetamise puhul istutasid Kullimäe veejaama õuele kadaka AS-i Kärdla Veevärk juhataja Toomas Kattel (vasakul), keskkonnaminister Keit Pentus ja Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Illar Noot. Egon Ligi

Eile pandi Kuressaares pidulikult punkt Ühtekuuluvusfondi kaheksa aastat kestnud projektile, millega on nüüd tagatud puhas joogivesi ja võimalus liituda tänapäevase kanalisatsioonisüsteemiga 26 000 saarlasele ja hiidlasele.

Keskkonnaminister Keit Pentuse sõnul on tegu ühe suure saavutusega, kuna eesmärgiks on seatud, et 2013. aasta lõpuks oleks kõigis Eesti omavalitsuspiirkondades puhas joogivesi ja võimalus liituda tänapäevase kanalisatsioonisüsteemiga.

Minister Pentus iseloomustas projekti kui parajalt pikka, parajalt kallist, parajalt keerulist, kuid hädavajalikku ettevõtmist. Lisaks tänas Pentus kõiki asjaosalisi ja soovis kõigile saarte elanikele head vee nautimist. “Sellist suure mahuga projekti enam tegemisele ei tule. Ma arvan, et see on üks hea näide, kui tähtis on hea koostöö puhul häid asju ära teha,” sõnas Pentus.

Kaheksa aastat kestnud projektiga elati läbi nii kiire majandustõus kui ka -langus. Projekti rahastas Euroopa Liit. Eesti riigi, kohalike omavalitsuste ja ettevõtete omaosalus oli lõpptulemusena 41% projekti maksumusest, mis näitab, et ka Eesti inimestel on jõudu teha suuri projekte.

Vaba tahte leping

Lisaks sõlmisid keskkonnaministeerium ja Eesti vee-ettevõtete liit eile vaba tahte lepingu, mille eesmärk on tugevdada ministeeriumi ja vee-ettevõtete partnerlust ning aidata seeläbi kaasa kvaliteetse joogivee ja keskkonnahoiu tagamisele.

Leping hõlmab ka regulaarset infovahetust ja koostööd veemajandust puudutavate õigusaktide väljatöötamisel. Eesti vee-ettevõtete liit võtab endale ka kohustuse ergutada oma liikmeid täiustama kvaliteedisüsteeme, rakendama parimaid võimalikke tehnoloogiaid ja edendama keskkonnateadlikku mõtteviisi.
Lepingule kirjutasid alla minister Keit Pentus ja vee-ettevõtete liidu juhatuse esimees Veiko Kaufmann.

 


 

Projekt vääriks tunnustavat auhinda

Saarte Häälele antud intervjuus ütles Keit Pentus, et lõppenud projekt on tegelikult väga oluline keskkonna mõttes laiemalt. Läänemere olukorral hoiab silma peal organisatsioon nimega Helton, mis tunnustab eriti eeskujulikke Läänemeres või Läänemere ääres asuvaid piirkondi.

“Iga riik saab sinna esitada oma kandidaate ja minu arvates oleks täitsa mõeldav esitada 17 omavalitsuse koostöös valminud lõpetatud projekt,” ütles keskkonnaminister. Keit Pentus lisas, et esiteks on saarte näol tegemist väga ilusa ja puhta elukeskkonnaga, millele on lisandunud väga kaasaegne ja modernne veevärgisüsteem. “Igal juhul tasub kandideerimist kaaluda, arvan, et see oleks rahvusvaheline tunnustus, mis kuluks siia igati teenitult ära,” sõnas Pentus.

Print Friendly, PDF & Email