Nõrk giiditeenus sunnib ristlus-reisijaid Saaremaast loobuma (29)

Nõrk giiditeenus sunnib ristlus-reisijaid Saaremaast loobuma

KÕIK ON KAUGEL: Kuna Saaremaa Sadam asub võimalikest meelelahutust pakkuvatest kohtadest kaugel, tuuakse kohalikud käsitöölised turistide jaoks lausa kai peale, paraku ei piisa vahel ka sellest. Raul Vinni

Selle suve jooksul jääb ära vähemalt kaks ristluslaeva külastust Saaremaale, mis tähendab tuhandete turistide kaotust. Tagasiside näitab, et reisijad ei ole rahul pakutava giiditeenusega.

Saaremaa peatus jäeti neil laevadel ära, kuna reisigraafikut tuli muuta. Tallinna Sadama kruiisilaevade ärisuunajuht Sirle Arro ütles, et ilmselt jäeti graafikust välja just Saaremaa, mitte mõni teine peatus, kuna reisijad olid varasema külastuse ajal andnud Saaremaale kõige madalama hinnangu. Saaremaa miinustena toob Arro välja sadama kauguse vaatamisväärsustest ja heade giidide nappuse. Samas toonitas Arro, et on ka palju neid reisijaid, kes on kõigega väga rahule jäänud.

Ootused on kõrged

Kuressaare linna turismi peaspetsialisti Karmen Paju sõnul on klientide
ootused suuremad kui pakutav teenus. Saaremaalt ei ole võimalik leida nii palju häid giide.
Ristluslaevu vastu võtvad ettevõtted on pandud ka väga raskesse olukorda, kui saarele tuuakse korraga ligi tuhat mugavustega harjunud ja sageli pigem vanemapoolset reisijat. Neile kõigile on vaja tipptasemel transporti ja giiditeenust.

Paraku ei ole meil võimalik vastu võtta ligi tuhat turisti ning pakkuda neile 30 head ja väljaõpetatud giidi, ütles Saaremaale saabuvatele külalistele tegevust pakkuva Arensburgi Reiside juhataja Margus Mölder, lisades, et arenguruumi on ka busside osas.
Põhiline probleem on Mölderi sõnul aga saarel veedetav lühike aeg (4–5 tundi). Kuna vahemaad on sadama asukohast tingituna suured, kulub juba ainuüksi sõidu peale üle kahe tunni. Pealegi ei tea turistid sageli, mida peatuskohalt oodata. “Kui laev kadakate vahel randub, on erakordne ja tore, kui inimesed teavad, kuhu nad üldse minema hakkavad, ütleb Fred.Olseni Eesti-poolne partner Estonian Holidays’ist Mari Puss.

Ettevõtted kannatavad

Nüüdne reiside ärajäämine on Pussi sõnul suur tagasilöök nii neile, Tallinna Sadamale kui ka kohalikele ettevõtetele. Karmen Paju sõnul mõjutabki laevade tulemata jäämine ennekõike Saaremaa ettevõtlussektorit. Kõik, kes on talvel ristluslaevade ootuses näiteks käsitööd teinud, jäävad nüüd oma oodatud sissetulekust ilma, lisas Paju.
Ka Kuressaare turu tuntud meenekaupmees Jaan Lember kinnitas, et ristlusturistide tulekut on turul kohe tunda – kui kõik see rahvas lauast mööda käib, siis keegi midagi ikka ostab. “Eelmine kord istusin siin ja vaatasin oma kaupa, aga kedagi ei tulnud,” lausus Lember.

Sel teisipäeval pidi Saaremaa sadamasse jõudma kuni 1350 reisijat mahutav laev Balmoral, kuid Saaremaa peatus jäeti ära. Nüüd on kinnitatud, et ära jääb ka sama laeva järgmine visiit. Kuna kõiki sellele aastale plaanitud ristluslaevade külastusi korraldab sama firma, võib säärase poliitika jätkumisel öelda, et selleks hooajaks on ristlusturism Saaremaal lõppenud.

Print Friendly, PDF & Email