Mihkel Räim võitis saarlastele esimese kulla (2)

Mihkel Räim võitis saarlastele esimese kulla

VÕIT: Mihkel Räim ületab tugeva lõpuspurdiga finišijoone Guernsey mehe James McLaughlini ees. Tänavuste mängude esimene kuld on Saaremaale võidetud. Raul Vinni

Saarte mängude meeste jalgratta grupisõidus pea terve kolm ja pool tundi kestnud sõidu juhtgrupis püsinud Mihkel Räim pani end maksma mägise trassi lõputõusul. Saaremaa meeskond teenis pronksmedalid.

Wighti saare lõunarannikul toimunud grupisõidus hakkas asju juhtuma juba sõidu alguses. Viie 20-kilomeetrise ringi pikkuse sõidu esimese ringi poole peal oli juhtgrupp koos Mihkel Räimega saavutanud juba 30-sekundilise edu. See aina paisus ja jälitajad ohtlikuks ei saanudki.
Kahekilomeetrise tõusuga lõppenud sõidu viimasel ringil lagunes grupp jupphaaval ning lõputõusu lõpus kiirendanud Räim sai Guernsey sõitja ees pea rattapikkuse võidu.

Räime sõnul ei olnud taktika üldse selline, nagu sõidu kulg seda näitas. “Taktika oli alguses pigem madalat profiili hoida,” tunnistas päev pärast mängudelt kojujõudmist oma 18. sünnipäeva tähistav Räim.
Tema sõnul oli eest äraminek üsna juhuslik. Kuna meeskonnakaaslased olid grupis tööd teinud ja Räim arvas, et peaks ka ennast natuke liigutama, sõitis ta lihtsalt oma sõitu ja tema oma sõnul juhtus nii, et mindi kolmekesi eest ära. Jälitama asus neid seitsmeliikmeline grupp ja siis tuli peagrupp. Seitsmeses grupis oli saarlastest Jörgen Matt ning peagrupis Indrek Rannama ja Endrik Puntso.

Teisest grupist eraldus küll poole sõidu peal neli meest, kes püüdsid “jooksikud” ka kinni, kuid viimasel ringil hakkasid sõitjad ükshaaval ära vajuma ning viimasel tõusul etteotsa läinud Räime lõpuspurdile vastast ei leidunud.
Medalimõttega Räim starti ei läinud, kuna mägise trassi puhul on raske eest minna ja seal püsida. “Medali peale hakkasin alles lõpus mõtlema,” ütles kullaomanik.
Räimele järgnev saarlane oli 14 minutit kaotanud ja 11. koha saanud Jörgen Matt, 17 minutit kaotanud Endrik Puntso ja Indrek Rannama olid vastavalt 14. ja 17.

Wighti saare rattavõistluse kummalised reeglid

Sarnaselt kriteeriumisõiduga oli probleeme reeglitest kinnipidamisega ka grupisõidus. Liidrite gruppi oma autoga saatnud Riho Räim ja Andres Lauk nägid kummalist vaatepilti, kui viimase ringi tõusul liidritest maha jäänud Wighti saare võistleja kohtuniku poolt tsikliga sõna otseses mõttes mäest üles veeti.

Riho Räime sõnul on see räige reeglite vastu eksimine ning juhul kui Saaremaa poleks saanud meeskondlikku pronksi ja see oleks läinud Wightile, oleks Räim oma sõnul ka protsessima hakanud.
Üks protest tuleb saarlastel arvatavasti veel esitada. Nimelt avastas Riho Räim pühapäevase kriteeriumisõidu protokolli uurides ja kohti kokku liites, et õigupoolest pidanuks hoopis saarlased meeskondliku pronksmedali saama. Selle asja lahendus peaks tulema lähipäevil.


Mihkli sünnist teatati faksiga

Mihkel Räime võit Saarte mängudel tähendas ka seda, et ta sõitis üle oma isa Riho Räime tulemuse, kes on Saarte mängudel varem rattaspordi medaleid teeninud. Mihkel Räim tunnistas, et räägitud sellest on, aga omaette eesmärk pole see kunagi olnud.

Värsket kullaomanikku seob Saarte mängudega veel üks lustakas seik. Nimelt viibis isa Riho Mihkli sünnihetkel 1993. aastal just nimelt Saarte mängudel. “Ülle (Mihkli ema – toim) saatis pressikeskusse faksi,” meenutas Riho Räim. Ta ise oli parajasti hotellis maganud, kui uksele prõmmiti ja sõnumitooja seejärel hea uudisega paberi värskele isale edastas.

Print Friendly, PDF & Email