Jaaniajal kuiva ilma oodata ei maksa

Jaaniajal kuiva ilma oodata ei maksa

 

Inimeste teadvuses on juba kinnistunud, et jaanipäeval üldjuhul sajab. Sajust ilma lubatakse ka selleks aastaks. Samas näitavad Saarte Hääle käsutuses olevad 39 aasta andmed, et ilma on olnud igasugust ning mingit loogikat sealt suurt otsida ei anna.

Kord vihm, kord kuiv

Koimla küla mees Heino Laht on juba aastast 1972 iga päev kirja pannud, mis ilm parasjagu väljas on. Ilmaennustamisega ta ei tegele, kuid tema ülestähendused on igati tarvilik varasalv. Ega mees ise ka teab kui tihti oma märkmeid vist ei vaata, igatahes siis, kui Saarte Hääl tal külas käis, ütles Heino küll, et “päris huvitav on niimoodi vaadata”.

Mida siis aastatepikkused read näitavad? Mõlema päeva keskmine temperatuur on olnud 18 soojakraadi. Jaanilaupäeval on 39 aastast 15-l sadanud, jaanipäeval on sadanud 19 korral. Samas märgib Heino Laht, et Koimla on suhteliselt väikese sademehulgaga koht, kui keskmisega võrrelda.

Kõige soojem jaanilaupäev ja jaanipäev on sel perioodil olnud aasta 1975, kui kahel päeval oli keskmiselt 27,5 kraadi sooja. Viimasel viiel aastal oli kõige soojem eelmise aasta jaaniaeg, kui sooja oli 20,5 kraadi. Kõige vilum on olnud 1994, kui sooja oli vaid 11,5 kraadi. Viimase viie aasta külmim jaaniaeg oli 2008, kui sooja oli 13,8 kraadi.

Loe edasi kolmapäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email