Vanal heal Eesti ajal – Kuidas õieti päevituda

Vanal heal Eesti ajal - Kuidas õieti päevituda

 

Möödas on ajad, mil suurimaks moenõudeks oli – õrn alabastervalge nahk. Pruuniks päevitunud nahka peeti vulgaarseks. Vastavalt sellele olid siis supelkostüümid kinnised, ulatudes kaelast põlvini. Tänapäev on päike aga iluravi peafaktor, mispärast juba varakevadel püütakse kasutada esimesi kahvatuid päikesekiiri.

Palavalt paistab päike. Mäenõlvakud, rannad ja rohelised
aasad täituvad inimesist, kes igatsevalt sirutavad omi talveväsinuid liikmeid vastu päikese põletusjõule. Päikesevannid? Jaa! Ent oskusega. Sest ka siin, nagu iga teisegi iluravi juures, on tarvis teada õiget mõõtu.

Keha päevitamine alaku pikkamisi ning ettevaatlikult. Kauakestev, harjumatu päikesetoime põhjustab naha ärritusi, mis sarnlevad tavalise põletuse nähtudega: paistetused, külmavärinad, temperatuuri tõus ja villikeste tekkimine. Nahk kaotab võimaluse hingata, mille tagajärjeks on rasked kehahäired. Esimestel päevadel viibida supelkostüümis kaks korda päevas kümme minutit päikese käes. Hiljem kostüümita, minutite arvu aegamööda tõstes. Üksikute päevade vahel ei tohi olla pausi.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email