Linnakõrtsid Kuressaare lustiasutused sajand tagasi (1)

Linnakõrtsid Kuressaare lustiasutused sajand tagasi

KOPSU KÕRTS: Umbes sajand tagasi asus Kitsas tänav 1 asunud hoones restoran Kuld Ankur, mida rahvas Kopsu kõrtsiks kutsus. Veel oli hoone tuntud linna odavaima öömajakohana. Restoran tegutses seal vähemalt 1940. aastani, hoone lammutati 1964. aastal ja praegu asub sellel kohal Saaremaa kaubamaja.
Foto: Saaremaa muuseum / Egon Ligi

Käeolevat lugu ajendas kokku panema järgmine asjaolu: tähelepanelik lehelugeja küllap mäletab, et kevadel ilmus Saarte Hääles viiel laupäeval lugu, mis pajatas Kuressaare (õigemini Arensburgi) kunagise linnapea Gerhard von Nolckeni ja tema kohtunikuhärrast noorema venna Wolfgang von Nol-ckeni mõrvamisest 1913. aasta varakevadel. Nimetatud tapatöö pandi toime Garnisoni tänaval vanaprouadele Hinzedele (või Hindzedele) kuuluva maja (praegune aadress Garnisoni 15) vahetus läheduses, kus vennaksed korterit üürisid.

Nii umbes 100 aastat tagasi kutsus rahvas seda maja Mustaks Luigeks. Kevadel, kui lugu ilmus, ei osanud me veel selgitada, miks oli sel majal säärane veider nimi. Nasval elav ajaloouurija KALLE KESKÜLA saatis toimetusele vihje ühele vanale, 1903. aasta 2. septembri (vkj) ajalehes Saarlane ilmunud loole, kus antakse põgus ülevaade Kuressaare linna kõrtsidest. Üks nendest kandis nime “Must Luik” ja asus Garnisoni tänaval HINDZE MAJAS.

Selgub, et 19. sajandi lõpus oli kõrtse meie väikelinnas üpriski palju. Kas absoluutarvult rohkem kui praegu, seda ei oska öelda. Kuna siis elas linnas praegusega võrreldes aga palju vähem inimesi, võib oletada, et suhtarvult ühe elaniku kohta oli kõrtse tookord palju rohkem.

Saarlases ilmunud artiklis on loetletud 24 kõrtsi. Tõsi, artikli kirjutamise ajaks (1903. a varasügis) oli suurem osa neist juba suletud. Nimelt hakkas 1900. a suvel ka Läänemere-äärsetes kubermangudes kehtima riiklik viinamonopol (Brockhausi ja Efroni venekeelse entsüklopeedilise sõnastiku andmetel hakati suures Vene impeeriumis viinamonopoli järk-järgult kehtestama juba 1895. aasta alguses). See omakorda tähendas viinamüügi järsku piiramist, mis tõi kaasa kõrtsipidajate laostumise.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email