Erametsaomanikud võivad ajutiselt keelata oma maadel jahipidamise (1)

Eesti erametsaomanikud on septembris korraldamas hoiatusaktsiooni, mille sisuks on ulatuslik maaomanike poolne jahipidamise keelamine nende kinnistutel.

Eesti erametsaliit on koostöös Eestimaa talupidajate keskliiduga mitmele ministeeriumile teada andnud, et kui uue jahiseaduse koostamisel nende parandusettepanekuid kuulda ei võeta, on nad valmis septembris kehtestama üle-eestilise kuuajalise jahipidamiskeelu liidu liikmete kinnistutel.

EEML-i esimees Ando Eelma ütles, et nad ei ole rahul, et läbirääkimised seaduseelnõu koostamisel on katkenud. Maaomanike peamine huvi on Eelma sõnul jahiseaduses muudatuse tegemine, mille kohaselt hakkaksid jahipiirkondi moodustama maaomanikud. See tähendaks, et näiteks ühe valla maaomanikud otsustaksid üheskoos, kellele antakse selles piirkonnas küttimisõigus. Nii vastutaksid maaomanikud ise jahitegevuse eest oma maal.

Saaremaal sageli ulukitega hädas olev Valjala talunik Jaan Sink ei olnud sellisest aktsioonist veel teadlik, kuid esmapilgul tundus talle selline lähenemine oma sõnutsi vale. “Üldises plaanis ei lahenda see ühtegi probleemi,” ütles Sink.

Laugu jahiseltsi juht Andrus Sepp ütles, et jahimeestele tähendaks see, et nad ei saa kuu aega jahil käia. “Võib-olla on kusagil näiteks kahjustusi tekkinud, kuid me ei saaks siis ka sellele reageerida,” märkis Sepp.

Print Friendly, PDF & Email