Varius tuleb külla

Varius tuleb külla

Foto: Teet Malsroos

Eesti teatrimaastiku üks omanäolisemaid tegijaid Varius tegutseb teatrina 1987. aastast. Alustati luuleteatrina, mis tutvustas eesti autorite loomingut.

Variuse lavastustel on oma äratuntav stiil ja vorm, iseloomulik käekiri, mis saavutatud aastatega. Teater on oma looja, dramaturgi ja lavastaja Heidi Sarapuu nägu. Enamik tekste on tema sulest, samuti on tema lavastanud kõik Variuse repertuaaris olnud näidendid.

Nii ka “Üksi ja vaba”, mida mängitakse Pädaste ja Loona mõisas. Lavastus kõneleb kirjanike Arvo Mägi, Arno Vihalemma ja Nils Ferlini kohtumisest ühes Stockholmi kohvikus. Mitmed rootsi luuletaja-trubaduuri Ferlini laulud kõlavad Eestis esmakordselt.

“Ikka ja jälle oskab lavastaja Heidi Sarapuu meid üllatada oma suurepärase autori- ja lavastajatööga,” kirjutab Janne Heinpalu Stockholmi Eesti Päevalehes pärast Göteborgis toimunud etendust. “Et kirjutada ja edasi kanda ajalugu ja sündmusi sellise fantastilise oskusega, on tõesti sügavat kummardust väärt.”

Arvo Mägi rollis Rene Soom, Nils Ferlini mängib Priit Volmer (pildil), ettekandjat Diana Dikson-Soom (kõik kolm rahvusooperist Estonia), Arno Vihalemma rollis Indrek Sarapuu. Klaveril Hain Hõlpus.

Etendused 19. juunil kell 17 Pädaste mõisas ja 20. juunil kell 19 Loona mõisas.

Print Friendly, PDF & Email