Kui vanem(ad) töötavad välismaal

Kui vanem(ad) töötavad välismaal

Ken Klee: Päris palju olen arvutis ja mängin mänge. Veel meeldib tõukerattaga sõita ja vahel käin raamatukogus ja loen teaduslikke raamatuid. Täna leidsin huvitava raamatu Titanicust.
Foto: Egon Ligi

Eesti kurbade majandusnäitajate valguses tundub mõistlik hankida endale töö välismaal, sest regulaarse sissetulekuta on ju keeruline, suisa võimatu elada. Nii minnaksegi. Vanemate välismaale tööleminek jätab aga jälje koju jäävatele lastele, kes jäävad oma muredega täiesti üksi.

Lugesin Postimehest (20.04.2011) lastekirjanik Grethe Rõõmu artiklit “Katkiste laste aeg”. Väga mõtlemapanev ja kõnekas lugu. Selles kirjeldati kohtumist ühes koolis, kus kirjaniku juurde tuli oma suure murega heledapäine 10-aastane poiss: “Mis siis saab, kui vanaema ära sureb? Ta on nii vana, et kui ma öösel haigeks jään ja oksendan, siis ta ei kuule. Toon endale ise ämbri, oksendan ja nutan.”

Poisi isal on uus pere. Ema töötab Soomes. Õpetaja kirjeldas poissi kui tähelepanu- ja käitumisraskustega last. Hea südamega, aga käitumine läheb aina hullemaks.

Paraku on see tänapäeval üpriski tavaline, et lapsed on omapäi jäetud. 14–15-a vanemad õed-vennad hoolitsevad nooremate eest. Nad peavad võtma täiskasvanu vastutuse ja hoolitsema pere eest. Ja lapsed tunnevad end täiskasvanute poolt hüljatuna.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Maret Metsmaa
Saaremaa õppenõustamis-keskuse piirkondlik koordinaator, sotsiaalpedagoog

Print Friendly, PDF & Email