Saarlased püüavad kodusel velotuuril esikohta

Saarlased püüavad kodusel velotuuril esikohta

Foto: Peeter Kukk

Esmaspäeval Tartus algavale ja reedel Kuressaares lõppevale 54. Saaremaa velotuurile lähevad Saaremaa oma jalgratturid arvatavasti ajaloo parimas koosseisus.

“Sellist plejaadi pole Saaremaa jalgrattasõidu ajaloos enne olnud,” avaldas Saarte Häälele neli päeva enne velotuuri algust kohaliku klubi Viiking sõitja ja treener Indrek Rannama. Eelmisel aastal neljanda koha saanud Viikingi meeskonnale poleks Rannama sõnul ka meeskondlik võit üle jõu käiv. Viikingi särgis sõidavad sel aastal Mihkel Räim, Raido Kodanipork, Jörgen Matt, Sten Sarv, Endrik Puntso, Kevin Soon, Indrek Rannama ja Reimo Nook.

Rannama sõnul on saarlastel vähemalt 4–5 meest, kes võiksid võistelda individuaalse etapivõidu nimel. Eelmisel aastal üllatas etapivõiduga Mihkel Räim, Rannama ise oli stabiilselt võistlejaterivi eesotsas. Sel aasta Rannama ennast oma sõnul väga esile ei tõstaks, samas tõstis ta esile Mihkel Räime, kellele tema kinnitusel passiks hästi ka valge särk ehk siis noortearvestuses võitja tunnus. Aga kõik sõltub siiski konkreetsest võistlussituatsioonist, lisas Rannama.

Meeskonnasõit ausse

Velotuur, mis vastavalt viimaste aastate traditsioonile kulgeb läbi Eesti, algab tänavu siiski veidi uuenenud moel. Nimelt on senise proloogi ehk siis individuaalse temposõidu asemel kavas meeskonnasõit, mida velotuuri peakorraldaja Riho Räime sõnul sõideti velotuuril viimati 80-ndate aastate keskel. Toona oli meeskonnasõit ka olümpiakavas, kuid kui see sealt ära kaotati, jäi meeskonnasõit ka velotuuri osana soiku. Räim lisas, et velotuuri jaoks on meeskonnasõit veidi sümboolse maiguga, kuna jalgrattalegend Avo Pikkuus on võitnud nii Saaremaa velotuuri kui ka tulnud meeskonnasõidus olümpiavõitjaks.

Riho Räim märkis ka, et Tartus sõidetav esimene etapp annab võimaluse ka veidi kulusid vähendada. Individuaalse sõidu korral on tänavate sulgemise kestus tunduvalt pikem kui meeskonnasõidu ajal. Järgnevatel päevadel sõidetakse 14. juunil 140 km Tartu–Viljandi, 15. juunil 135 km Viljandi–Rapla, 16. juunil 160 km Liiva–Kuressaare ja 17. juunil 70 km Kuressaare ümbruses.

Riho Räime sõnul on kahel Saaremaa-päeval finiš Vallimaa ja Sepa tänava nurgal, ratturid tulevad Kihelkonna maanteelt. Peakorraldaja märkis, et see on nii pealtvaatajatele kui ka ratturitele atraktiivne finiš, kuna sellele eelneb pikk sirge. “Sportlaste jaoks on ka huvitav, kui rada muutub,” sõnas Räim, lisades, et eelnevatel aastatel on finiš olnud mitmes eri kohas.

Tänavusele velotuurile stardib 19 meeskonda üle 140 võistlejaga. Peale eestlaste osalevad võistkonnad Soomest, Lätist ja Inglismaalt. Ühe Norra meeskonna osalemine on Räime sõnul veel õhus. Peakorraldaja nentis, et võib vaid head meelt tunda, et rahvas austab Saaremaa velotuuri ja tahab sellele tulla. Seda näitab ka võistlejate arv, mis küündib üle tavalise Eesti võistlustel osalejate arvu.

VELOTUUR SAAREMAAL
Neljapäev, 16. juuni, Liiva–Kuressaare grupisõit
kell 12 start Liival
kell 15.13 Kuressaare finiš (Vallimaa tn)*
Reede, 17. juuni, Kuressaare grupisõit
kell 13.04 start Kellamäe ringteelt (sellele eelneb pidulik start kesklinnast)
kell 14.25 Kuressaare finiš (Vallimaa tn)*
* Finišiaeg sõltub jalgratturite kiirusest ja võib toimuda märgitud kellaajast hiljem.

Print Friendly, PDF & Email