Lossipargis avati mälestuskivi

Lossipargis avati mälestuskivi

KIVI AVAMAS: Rootsi suursaadik Jan Palmstierna (keskel) on käinud Saaremaal neli korda, kuid kolleegi poolt 19 aastat tagasi istutatud puust kuulis alles nüüd. Pildil koos maavalitsuse ametniku Leo Filippovi (vasakul) ja linnapea Mati Mäetaluga.
Foto: Egon Ligi

Eile avati Kuressaare lossipargis Rootsi suursaadiku istutatud tamme juures mälestuskivi, mis on pühendatud pargi 150. aastapäevale. Mälestuskivi avamisel osales ka praegune Rootsi Kuningriigi suursaadik Eestis härra Jan Palmstierna.

Suursaadik külastas ka Saaremaa ettevõtteid ja muuseumi ning tegi kaasa lühikese jalutuskäigu pargis, kus Saaremaa muuseumi peavarahoidja Maret Soorsk rääkis pargi ajaloost.

Jalutuskäigule eelnenud seminaril osales üle saja inimese. Nende seas Devepargi projekti Soome-poolsed partnerid, kohalike omavalitsuste esindajad, spetsialistid Tallinna botaanikaaiast, Kadrioru pargist, giidid ja palju teisi huvilisi.

Seminari põhisõnum oligi kõikide silmad avada, et nad näeksid parke ja seda, mida pargid suudavad anda ja pakkuda. Kadrioru pargi esindaja Kersti Lootus ütles, et sellist seminari, kus kohtuvad kõik huvigrupid, nii parkide töötajad, nende eest vastutajad kui ka haldajad, oli juba ammu väga vaja.

Sel aastal möödub Kuressaare lossipargi rajamise algusest 150 aastat. Juubelipidustused algasidki eilse seminariga, mis oli pühendatud pargi ajaloole. Täna on teemaks lossipargi tänapäev. Lisaks jutule parkide restaureerimisest ning lossipargi elustiku ja dendroloogilisele kirjeldusele saavad kõik oma silmaga ka näha, kuidas vanu puid tugevamaks muuta ja vältida nende harude laialivajumist.

Juubelipidustused lõpetab 11. juuni õhtul lossipargi kõlakojas kontsertetendus “Kohtumised pargis”, mis on valminud lossipargi juubelinädala jooksul. Pargi rajamist alustas 1861. aastal linnapea Hugo von der Borg ning selles osales nii linna- kui ka maarahvas. Üks Eesti väärikamaid parke on turistidele magnetiks tänaseni, pakkudes lisaks kaunile looduskeskkonnale ka mitmekesist kultuurilist meelelahutust.

Print Friendly, PDF & Email