Juhtkiri: Turg kui Potjomkini küla (11)

Ka Eestis on kõnepruugis levinud väljend “Potjomkini küla”. See tähendab, kui keegi pakub inimestele ilustatud reaalsust ja proovib kellelegi midagi pähe määrida, kuigi asi tegelikult ei kannata kriitikat. Just säärast Potjomkini küla silti võiks kanda laupäeval toimuv Suur Turupäev, millega pidi avatama Kuressaare uuenenud turg.

Turg, mis oleks korras, kus kaupleksid kohalikud ja mis annaks igati välja ühe korraliku väikelinna turu mõõdu. Mida aga pole, on turg. Suure suuga antud lubaduste (ja ka muide linnavalitsusega sõlmitud lepingu!) tulem on siis üks ärakoristatud lauarida ja mõned värvitõmbed lagunenud turulettidele. Ning laupäeval toimuv uhke kontsert, mis peaks siis olema uue hingamise algus.

On ka teine ütlus: “Tahtsime head, aga läks nagu alati.” Ka see sobib turust rääkides hästi. Selle peale võiks mõelda ka linnavalitsus, kes on hakanud turu rentnikule vaikselt järeleandmisi tegema, sest linn on ilmselgelt vastu pükse saanud. Rentnikul oleks aga viimane aeg näidata, et meest sõnast, härga sarvest, või oma kodinad kokku korjata ja nurga taha häbenema minna.

Print Friendly, PDF & Email