Väikesed viiuldajad Music First’i festivalil

Väikesed viiuldajad Music First’i festivalil

PÄRAST ESIMEST KONTSERTI: Eesti kooli saalis poseerivad pildi tarvis pärast esimest kontserti Kuressaare muusikakooli keelpillilapsed Eva Aarnis (vasakul), Katre-Liis Võhma ja Ida Johanna Loel; istuvad Karret Sepp ja Karl Jõgi.
Foto: Rita Loel

Läinud kuu lõpus toimus Stockholmis juba traditsiooniline keelpillimängijate festival Music First, mis mõeldud 4–15-aastastele noortele ja mille peakorraldaja on Natalja Namitova – viiuliõpetaja, kes on oma õpilastega käinud ka Kuressaares poiste keelpillifestivalil.

Festivalil oli mängijaid neljalt maalt: Rootsist (sh ka Stockholmi Eesti koolis viiulimängu õppivad lapsed), Venemaalt, Prantsusmaalt ja Eestist. Lisaks Kuressaare muusikakooli viiuldajate ansamblile (õpetaja Laine Sepp, kontsertmeister Tiina Rätsepp), osales seekordsel Music First’il ka Tallinna huvikeskuse Kullo lastekoor Raduga. Kõik koos esinesid finaalkontserdil Stockholmi muusikakooli saalis (teised kontserdid toimusid Stockholmi Prantsuse kirikus ja Eesti kooli saalis).

Festivali päevad olid tihedad ja pingelised – kontsertidele eelnesid orkestriproovid ning neid jagus igasse päeva. Oli meeliülendav vaadata, kuidas meie 10–12-aastased pillimehed Karl Jõgi, Eva Aar-nis, Karret Sepp, Ida Johanna Loel ja Katre Võhma said orkestris kõrvuti mängida vaid 4–5-aastastega ning samas mitu aastat vanemate ja kogenumate viiuldajatega.

Need, kellele mõned lood veel rasked olid (orkestris olid koha sisse võtnud ka esimest aastat viiulit õppivad Eesti kooli lapsed Angelica Sandra Suiste, Jessica Rettel ja Samuel-Vincent Roots), poognaga ei mänginudki, vaid ainult pizzicatos.

Kuid lisaks suures orkestris mängimisele said ka kõik Saaremaa lapsed üles astuda nii solistide kui ka duettidena ja loomulikult oma ansambliga.
Igal juhul võeti väikesed saarlased hästi vastu ning ansambli esitustest said suurima aplausi Bellwoodi “Tango ja Cha-Cha” (lugu, mis toob ka mängijatele alati naeru näole) ja tuntud peruu traditsionaal “Kondori lend”.

Olgu vahemärkusena öeldud, et kõik õhtud lõppesid meie keelpillipoistele-tüdrukutele hotellitoas päevaseid esinemisvideosid üle vaadates ja hinnates – ning seda täiesti vabatahtlikult. Eriti karmi kriitikat tehti ikka iseenda aadressil.

“See on väga vahva, et muusika lapsi niimoodi ühendab,” kinnitasid Rootsis elavate Angelica Sandra ja Jessica emad, kes olid väga üllatunud, et Saaremaa väikesed viiuldajad on Stockholmi festivalil juba mitmendat korda. Ja mis saabki parem kogemus olla, kui näha teiste oskusi ja elada kaasa oma eakaaslastele.

Küsimusele, kas tuleval kevadel taas Stockholmi, vastasid lapsed ühest suust jaatavalt. Enne aga ootab neid ees suvelaager Värskas ning paljud esinemised kodusaarel. Et ikka pakkuda muusikarõõmu nii endale kui ka teistele.

Print Friendly, PDF & Email