Siinsed inimesed on kõik valged! (8)

Siinsed inimesed on kõik valged!

ÜKS SUUR RING: Eri rahvusest noored said kokku Kuressaares, et läbi mängude õppida tundma üksteist ja tunnetada meid ümbritsevat vaesust ja rikkust.
Foto: Egon Ligi

Inglasi ei pea jalgpalli mängima kutsuma, nad tulevad ise. Kui kohalikud tüdrukud Kuressaare huvikeskuse hoovis palli taguma hakkasid, täitus plats hetkega mustanahaliste inglise poistega. Hetke pärast algasid noorteprojekti esimesed töötoad.

Inglismaalt Kuressaarde jõudnud James märgib esimese silmatorganud erinevusena kohalike ja Inglismaalt saabunud noorte vahel, et siinsed inimesed on kõik valged. Rahustan teda, et ka meil leidub mustanahalisi inimesi – korvpallureid ja mõni muusik.

James naerab ja naaseb kähku improviseeritud vutiväljakule, kus hoolimata brittide vilumusest on tugevaim löök hoopis Kõljala neiul Jonnel.

Vaesus ja rikkus

Käesoleval nädalal saab Kuressaare noortekeskuse eestvedamisel teoks rahvusvaheline noortevahetusprojekt, mis viiakse ellu Euroopa Liidu programmi Euroopa Noored toetuse abil. Projektis osaleb kuus noort (vanuses 15–20) kolmest riigist: Eestist, Suur-britanniast ja Hispaaniast.

Koos õpitakse paremini tundma üksteise kultuuri ja kombeid, projekti põhiteema on aga “Vaesus ja rikkus”. Programmi ühe eestvedaja Taniel Varese sõnul saavad noored uusi teadmisi antud teemast läbi mängu ja aktiivse kaasalöömise töötubades.

Erinevate mängudega hakkas programm ka pihta – kõigepealt tuli omavahel ju tuttavaks saada. Kohalikuna projektist osa võttev Maksim ootabki nädalalt kõige rohkem uusi sõpru ja võimalust tutvuda erinevate kultuuridega. Sama meelt on ka britt Chris, kes loodab oma sõnul ületada võimaliku keelebarjääri ja arendada seeläbi oma isiksust, seda nii vaimselt kui ka emotsionaalselt.

Väliskülalised lahkuvad saarelt pühapäeval, kui seljataha on jäänud töötoad näiteks esmaabi ja taaskasutuse teemadel, kuid samas ka lõbusad kanuusõidud ja etteasted oma kultuuri ja rahvuse tutvustamiseks.

Ürituse üheks lõppakordiks kujuneb sel laupäeval toimuv Ranna noortekeskuse avamine, kus noored astuvad üles oma performance-etendusega. Linnarahvaski on kella neljast seda uudistama oodatud. Laupäevaõhtul kella kümnest on aga kõigil võimalik rahvusvahelise seltskonnaga tutvuda diskopeol Kuressaare noorte huvikeskuses.

Print Friendly, PDF & Email