Lamba murdmises kahtlustatakse hunti (12)

Lamba murdmises kahtlustatakse hunti

TÕELISED SÕBRAD: “Loodame, et sellist asja enam ei juhtu,” ütles lammaste eest hoolitsev Reigo Lõhmus.
Foto: Egon Ligi

Pühapäeva hommikul nägi Valjalas vallas Lööne külas Lõve jõe äärsel karjamaal lammaste eest igapäevaselt hoolitsev Reigo Lõhmus maas valgeid villatorte ning kui ta lähemale läks, leidis ta surnud lamba. Loomal olid jalad taeva poole, kael kahekorra ja sisikond ära söödud.

“Suur vana 6-aastane lammas, selline priske ja matakas, üle 50 kilo. Justkui oleks hundi tegu – kõige parem osa, sisikond on ära söödud, tagumine ots on alles,” ohkas perenaine, Reigo Tallinnas elav ema Alli Lõhmus, kes just sel nädalavahetusel Valjalas oli.

Alli Lõhmus on varem sealkandis viis aastat tagasi hundiga silmitsi seisnud. “See peab olema mingi suur uluk, kes terve sisikonna korraga ära sööb. Ja samas verd ka pole, pisike vereplekk, ja see oli ka kõik. Ükski koer ei söö nii suurt lammast ära,” arvas perenaine. Tema arvates koerad murravad ja närivad looma ikka tagantpoolt ka ning koer oleks teised lambad laiali hirmutanud.

Alli Lõhmus rääkis, et esimese ehmatusega arvasid nad – kuna jaanipäevaks oli mitu inimest küsinud lambaliha –, et keegi inimene on lamba maha murdnud. Aga inimene sellist asja ei teeks, ju see peab ikka metsloom olema, oli ta kindel.

Alli Lõhmuse sõnul on lambad kogu aeg järelevalve all, öösiti kogu aeg laudas ning seitsme aasta jooksul pole midagi sellist juhtunud. “Kui see hunt oli, siis on teised lambad ka ohus, see pole naljaasi,“ ahhetas naine.

Pühapäeval käis kohapeal asja uurimas ka politsei. Eile pealelõunal korjust uurimas käinud kohalik veterinaararst Reet Raavik ütles, et kuna korjus on niivõrd lagunenud, vana ja vaklu täis, siis tema ei oska küll selle korjuse pealt öelda, mis värk on.

Keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi lausus, et pildi järgi on raske öelda, millega tegemist. “Homme (täna – toim) hommikul minnakse sinna kohale ja siis saab teada võimalikud põhjused. Eks ta tundub olevat hiljaks jäänud, aga proovime teha oma parima,” märkis ta.

Talvi lisas, et õpetuse iva on selles, et kui sellised asjad juhtuvad, siis juhul kui kahtlustatakse suurkiskjat (hunti, karu või ilvest) ning kui omanik on kompensatsioonist huvitatud, tuleks keskkonnaametiga kohe ühendust võtta. Kui on tegemist koeraga, siis uurib asja edasi politsei ning koeraomanikul tuleb murtud lamba omanikule tekitatud kahju hüvitada.

Print Friendly, PDF & Email