Saaremaa hooldusravi tõuseb uutesse kõrgustesse

Saaremaa hooldusravi tõuseb uutesse kõrgustesse

PATSIENDI HEAKS: Kuressaare haigla õendushoolduskeskuse juhataja Piret Sarjas ütleb, et neil on väga ilusad palatid, täiesti uus mööbel, palju uusi abivahendeid ning nad on tõepoolest selle osakonna planeerimisel mõelnud sellele, et teevad seda abivajaja ehk siis patsiendi heaolu ja turvatunde jaoks.
Foto: Sander Ilvest

Ei ole midagi olulisemat teadmisest, et sinu lähedane on kindlates kätes. Temaga tegelevad koolitatud õed ja põetajad, elutingimused on hubased ja kaasaegsed, temast hoolitakse ja tema eest hoolitsetakse. Kui juba praegu on Kuressaare haiglas pakutav õendusteenus väga heal tasemel, siis tuleval nädalal avatav uus ja moodne rekonstrueeritud hooldusravikorpus tõotab veel paremaid tingimusi nii patsientidele kui ka töötajatele.

Aknast välja vaatav mees uurib tänaval vuravaid autosid. Puhtad riided, pea kenasti kammitud, habe aetud. Rahul iseenda ja ümbritsevaga. “See on meie Uno,” tutvustab Kuressaare haigla õendushoolduskeskuse juhataja Piret Sarjas, meest sõbralikult õlale patsutades.

Kaks kuud hooldusraviosakonnas viibinud Uno, kellel gangreeni tõttu pool jalga maha võetud, kiidab, kui kenasti tema eest hoolitsetud on. “Tipp-topp asi on siin. Elu on väga kena, süüa saab kenasti ja õed on tipp-topp,” räägib vanahärra, kinnitades, et tema küll millegi üle ei kurda.

Kui Uno haiglast välja saab, siis esialgu liigub ta karkude abil ja ratastooliga ning tulevikus saab ehk ka proteesi. Ta on üks neist paljudest, kes on aktiivravist suunatud hooldusraviosakonda ja inimväärsele elule tagasi aidatud. SA Kuressaare Haigla hooldusravi üks eesmärke – patsient aktiveerida ehk õpetada teda iseendaga hakkama saama – on seega saavutatud.

Näiteks tuli osakonda sisse patsient, kes oli voodihaige ja kelle iseendaga toimetuleku võime praktiliselt null. Kodus ei osanud perekond teda õpetada iseendaga toime tulema. Kui patsient kuu aja pärast haiglast välja sai, oli ta võimeline toas tugiraami abil liikuma ja pikemateks retkedeks kasutama ratastooli. “Meie jaoks oli edasiminek tohutu suur. Ma arvan, et ka selle perekonna jaoks “ märgib juhataja Sarjas.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email