Monstrumi sünd Tabati üks tagaotsitavamaid isikuid (4)

Monstrumi sünd Tabati üks tagaotsitavamaid isikuid

ENNE JA NÜÜD: Ratko Mladić (keskel) koos ihukaitsjatega 1994. aasta 16. aprillil.

Veidi enam kui nädal tagasi õnnestus õiguskaitseorganitel pärast enam kui 15 aastat kestnud jälitustegevust Serbias tabada kaasaja maailma väidetavalt (kohus ei ole veel süüdimõistvat otsust langetatud) üks kohutavamaid sõjakurjategijaid Ratko Mladić. Praeguse seisuga on Mladić toimetatud Hollandisse Haagi rahvusvahelise tribunali ette. Ees ootab pikk ja vaevarikas kohtupidamine. Kuna aastaid redutanud süüaluse tervis pole aga kiita, ei saa kindel olla, et see protsess ka lõpule viiakse. Sel nädalal oli Mladići arreteerimine maailma ajakirjanduses aga üks tähtsamaid teemasid.

Nii näiteks ilmus Ameerika nädalakirjas Newsweek äärmiselt huvitav artikkel, mis oli pühendatud paljude serblaste jaoks rahvuskangelase, kindral Ratko Mladići isiksuse kujunemisele ja analüüsile.

… Salapärane, peaaegu müütiline isiksus, tugeva turske kehaehituse ja punase näoga kindral lahingus saadud psüühilise traumaga – sellisena jäi see mees, kes on suure osa serblaste jaoks ikka veel rahvusliku uhkuse ja rahvuslike väärtuste kehastus, meelde ajakirjas ilmunud loo autorile Janine di Giovannile.

Ajakirjanik kirjeldab detailselt oma ainukest isiklikku kohtumist Ratko Mladićiga, mis leidis aset 1993. aasta talvel serblaste tähtsaimas sõjalises tugipunktis Lukavicas. Bosnia tsiviilisikute jaoks oli see lootuste purunemise aeg, nende külades peremehetsesid marodööridest Serbia sõjaväelased.

Di Giovanni meenutab: Nägin, kuidas täielikus paraadmundris kindral istus oma luksuslikus džiibis. Kasvult tundus ta mulle väiksemana, kui varem olin arvanud. Lähenesin autole ja palusin talt lühikest intervjuud. Kindral mõõtis mind põgusa jäise pilguga.

Jäi mulje, et ta ei pea mind inimeseks, vaid mingi kummalise bioloogilise liigi esindajaks. “Öelge sellele reporterile, et minu auto juurest kaoks enne, kui ma pole tast üle sõitnud,” käratas ta ühele oma jooksupoisile. Pärast seda vahejuhtumit ei ole ma seda meest enam kunagi näost näkku näinud.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email