
SUVENIIR: Saaremaa kadakasiirup osales ka Saaremaa Suveniir 2011 konkursil. Savist 50 ml suveniirpudel sai siis endale kauni sildi, mille disainis saare noormees Rein Lind.
Foto: Egon Ligi / Oma Kodu
Täna saab Võhmal Saaremaa X küladepäevalt soetada väärt kraami – Saaremaa kadakasiirupit. Leedri küla kadakatelt korjatud võrsetest ja Leedri küla naiste kokku keedetud saaremaine loodustoode on esialgu letis proovipartiina.
“Tuleme küladepäevale Orbu talu siirupit rahvale tutvustama ning kõigil on võimalus maitsta ja soovi korral ka kaasa osta,” räägib Orbu talu perenaine Maret Künnap. Tegijad arvavad, et paari nädala pärast on ka ametlik müügiluba olemas ja peatselt on kõigil võimalus Saaremaa kadakasiirupit osta.
“Paberiteajamine võtab veel pisut aega,” märgib kadakasiirupi idee ja retsepti autor Anu Haljasmäe, kes töötab kokana Tallinnas Vaba Waldorfkooli köögis.
Kui Anu esimest korda Saaremaale tuli, olid kadakad tema jaoks eksootika. Sealt tuli mõte ja esimene kadakasiirup sai valmis keedetud Pangal. Maitses hästi. Et asi oleks igati ornungis, viidi siirup uurimiseks keemialaborisse. Selgus, et selles on palju kasulikke aineid, see annab energiat ja tugevdab immuunsüsteemi. Sobib inimestele ja sobib lemmikloomadele.
Kadakasiirupi tootmiseks on loodud A-Orbu OÜ. Kadakavõrseid korjatakse Leedri külas Orbu ja Reinu talu maadelt. Leedri küla naised Liisi Kuivjõgi ja Maret Künnap on need, kes siinmail siirupitootmisega otseselt tegelema hakkavad. Ja töö pole sugugi naljaasi.
“See on väga töömahukas protseduur,” märgib Anu. “Ühe partii (ca 40 l) valmistamiseks kulub kolm päeva.” Sellest siis ka hind: 0,33 l pudel maksab 7 eurot. Anu toob näitena šveitslaste toodetud kadakamarjasiirupi, mille 0,5 liitri eest küsiti 16 eurot.
Seda, et Leedri küla kadakasiirupi tootmine meie kadastikele kahju teeks, mandrinaine Anu ei karda. “Ühtegi kadakat me maha ei võta, me ainult pügame neid pisut. Justkui juuksuris. Pangal käisin aasta pärast vaatamas, ilusaks tihedaks olid teised kosunud.”
KADAKASIIRUP
Soodustab ainevahetust, kehakaalu alanemist, tselluliidi vähenemist. Tugevdab veresoonte seinu, närvisüsteemi ja taastab jõu pärast rasket haigust. Alandab kolesteroolitaset veres, aitab kiiremini üle saada külmetushaigustest ja köhast, on kudedest jääkainete eemaldamise stimuleerija. On antiseptiliste omadustega.
Kadakasiirupit kasutatakse toidus mee ja vahtrasiirupi asemel, seda võib panna kohvi või tee sisse.
Allikas: Saaremaa kadakasiirupi infovoldik
…Ilmarile! :)
kõik kasulikud ained JÄÄVAD kadassiirupile alles!!! :))
Oleksime väga õnnelikud retsepti üle, kui see saladus ei ole? Kas keetmine kasulike aineid ei lagunda?
Ieeb mehelikumaka, teeb naiselikumaks, muudab juuste värvi, kasvatab uusi hambaid, parandab und, hoiab ärjsbana, tõstab inelligentsust, parandab võõrkeelt hoskust, annab loteriiõnne jne, jne…
Mis kõige olulisem – parandab õigekirjavead ka ära!
Sa oled seda vist palju joonud seda, sellise mõttega, nagu kirja panid. Kirjaoskamatu ja lauseehitused annavad soovida.