Hooletu loomapidaja jättis kassid kuuks ajaks piinlema

Hooletu loomapidaja jättis kassid kuuks ajaks piinlema

PÄÄSES KASSIDE PÕRGUST: Kolm kassi on pärast kuu aega kestnud “taastusravi” Õie Paluoja hoole all jälle kasside moodi. Üks on veidi erksam, ronis koguni Saarte Hääle ajakirjaniku Raul Vinni sülle.
Foto: Sander Ilvest

Kolm kassi, kes ühest Kaarma vallas asuvast majast vangistusest päästeti, olid nii näljased, et söögiks oli läinud kõik, mil vähegi toidulõhna juures.

Kolm kassi leiti majast, mille rootslannast omanik oli sõitnud koju Rootsimaale, jättes kassid kümne päeva toidu- ja veevaruga majja luku taha. Kuid ka kuu aja pärast polnud vanaproua veel Saaremaal tagasi.

Sõid kilet ja ehitusmaterjale

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürissoni sõnul avanes talle koos politseinikuga majja sisenedes vaatepilt, mis hea loomapidamise mõistest kauge kaarega mööda käib.

“Köögis oli kaks plastikust nõud, mis olid poolest saadik täidetud häguse veega. Köögipõrandal ja pliidil oli hunnikus suur osa ammu tühjaks saanud kuivtoidukotte,” kirjeldas Jürisson ja lisas, et mingit toitu majast ei leitud. Küll vedeles seal ohtralt rooja. “Köögipõrandal ja esikus oli rohkelt kasside väljaheiteid. Liivakast puudus, loomad on väljaheited teinud otse põrandale.” Jürisson märkis, et kassid olid alatoidetud ja arglikud.

Varemgi kodutute kasside eest hoolitsenud Õie Paluoja ütles, et kuu aega tagasi tema hoole alla antud kassid hinge just ei vaakunud, kuid koledad nägid nad välja küll. Kassid olid tugevasti kõhnunud, näljased ja vedelikupuuduses. Nii näljased, et Paluoja ei julgenud neile esialgu suuremat kogust toitu ette andagi.

“Andsin vähehaaval,” ütles ta. Alguses ei käinud kassid ka asjal. Sõid küll, aga välja midagi ei tulnud, nende kõhud olid hoopis silmnähtavalt punnis. Kui nad lõpuks said end kergendatud, sai Paluoja teada, mida kiisud olid endale näljastena sisse söönud. “Värvilised toidukile-, penoplastitükid,” kirjeldas ta majja lukku taha jäetud kasside menüüd.

Saadud signaali kohaselt, mille põhjal kasse otsima mindi, pidanuks majas või selle ümbruses kasse rohkemgi olema, kuid arvatakse, et üks kassidest on auto alla jäänud ja teine, keda algselt oli aknast silmatud, on seniajani kadunud.

Info saadi Rootsist

Vanaproual, kes kassid piinlema jättis, on loomapidamisega varemgi probleeme olnud. Eesti loomakaitse seltsi (ELS) juhatuse liige Tania Selart ütles, et neil on kinnitamata andmeid, et Rootsis on kõnealuselt naiselt loomapidamisõigus ära võetud.

Teave majja vangistatud kassidest ei tulnud huvitaval kombel mitte Eestist, vaid hoopis Rootsist. Nimelt võtsid eestlastega ühendust rootslanna tuttavad, kes ütlesid, et naise Saaremaa majas võivad kassid luku taga olla. Kontrollimine tõestas, et kahtlustustel oli ka tõepõhi all.

Selart märkis, et naise tegu ei olnud arvatavasti siiski pahatahtlik, kuid tegemist on psühholoogiliselt ebastabiilse inimesega, kes loomi küll armastab, kuid nende eest hoolitseda ei suuda.

Kolm kassi on pärast kuu aega kestnud “taastusravi” Õie Paluoja hoole all jälle kasside moodi. Üks on veidi erksam, kaks tükki lebavad üsna apaatselt oma asemetel ja väga kontaktialtid ei ole. Õie Paluoja usub oma sõnul, et kolmest hetkel nimetust kassist saab elulooma küll. Ühel kiisul on uus omanik juba olemas. See õnnelik hakkab ajakirjaniku süles vaikselt ka nurruma.

Ka teine kass on Paluoja sõnul niipalju ärksamaks muutunud, et kui teda vaikselt silitada, siis tonksab peaga juba vastu kätt. Kolmas on siiski veel omas maailmas ja ümbritsevast suurt välja ei tee.

Toivo Jürisson ütleb kindlalt, et nende kasside suhtes on toimitud lubamatult. Tania Selart märgib, et paraku on Eestis väga keeruline keelata vaimselt ebastabiilsetel inimestel loomade pidamine, kuna seadus seda ei reguleeri, ning loomapidamisõiguse saab ära võtta üksnes kohtu kaudu. “Hinnanguliselt ligi 90% loomade julma kohtlemise juhtumeist ei jõuagi kohtusse, rääkimata siis loomapidamisõiguse äravõtmisest,” tõdeb ta.

Kassid kosuvad Kassiaidas
Kolm nimetut kassi elab praegu Aula-Vintri külas Õie Paluoja hoole all. Nende puhas ja hoolitsetud eluruum on vanas aidas, mille ukse kohal ongi silt “Kassiait”. Ruumi põrand on nii puhas, et perenaine ütleb muiates, et võtab sisse astudes kingad jalast ära.

Õie Paluojale pole see mitte esimene kord kasside eest hoolitseda. Nimelt oli ta see vabatahtlik, kes võttis MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu kasse nii kauaks hoiule, kuni nood endale uue kodu leidsid. Paluoja arvab, et tema hoole alt on läbi käinud julgelt rohkem kui 100 kassi ja enamik neist on endale ka uue kodu leidnud. Eelmise aasta lõpus otsustas aastaid kasside eest hoolitsenud naine sellele tööle punkti panna. Sel lihtsal põhjusel, et enam ei jaksanud. Nüüd tuli ta siiski vastu, kuna tegu oli hädajuhtumiga ja vastavad tingimused on tal ju olemas.

Print Friendly, PDF & Email