Ajakaja: Rallihooaja algus? (7)

Igal aastal, kui jaanipäevaks koju tulen, on Kuivastu–Kuressaare tee hullumeelsete käsutusse sattunud.

Kui muidu tavalisel ajal toimub liiklus ühes reas ja ühes suunas ning vahel mõni teeb vajadusel ka möödasõitu, siis enne jaanipäeva tundub, et kõik kujutavad end olevat markomärtinid ja kihutavat Pariis–Dakari kõrberallil…

Kuidas see siis välja näeb? Täpselt nii, et liiklus on Kuressaare poole kahe-, vahel isegi kolmerealine. Vastutulevatele autodele küll antakse teed, kuid kitsilt. Ja kiirused on sellised, otsekui oleks viimnepäev tulekul, mitte jaanipäev.

Tegelikult on suvine Kuivastu–Kuressaare maantee muidugi hullusele ahvatlev. Ma ei tea, kas see on sellest, et saarele pääsedes vallanduvad mingid kired, või on see lihtsalt rullnokkade kontsentratsiooni tõus saareelanike seas suvekuudel. Või on inimesed lihtsalt segi läinud? Igatahes on mitmed mu sõbrad, kes on saarde külla tulnud autoga, sellest praamijärgsest rallist leebelt öeldes ehmunud.

Mujal maailmas elanud ja reisinud inimesed ei mõista eestlast ja tema saarele pääsemisel vallanduvat rallikirge. Seda tõlgendatakse hoolimatusena, ja eelkõige enese suhtes. Kuid kes endast ei hooli, see ei hooli ju ka teistest.

Minul on igatahes ettepanek politseile – nad on ju olnud viimastel aastatel tublid ning neid on olnud sageli näha maanteede veeres. Ja see on hea. Kuid enne jaanipäeva peaks Saaremaa kenasti politseipatrulle täis pikkima. Kas või iga viie kilomeetri taha peaks üks patrull pandama.

Sest siis, kui ühest patrullist mööda saadakse, hakkab ju ralli kohe uuesti peale ja elu on ohus nii autodes istujatel kui ka juhuslikult tee äärde sattujatel.

Ma saan aru, et politseil ei jätku ehk ressurssi, kuid enne jaanipäeva oleks siiski vaja miskit ette võtta, sest ükskord see “Pariis–Dakari ralli” Kuivastust Kuressaarde halvasti lõpeb.

Või siis teine variant – et kui politseijõudusid on muutuste tuuled viimaste aastate jooksul nii palju räsinud, et patrullide arv säärane kasin on, siis võiks ju normaalseid autojuhte kutsuda üles liiklushuligaanidest politseile teada andma. Kitumisena võib see ju tunduda, kuid kui sedasi mõnigi elu säästetud saab, on asi seda väärt.

Print Friendly, PDF & Email