Ööklubi ja kino ei sobi kokku (1)

Kuressaare linnavalitsuse ja klubi Diva vaheline kinoleping lõpeb 2013. aastal. Kuidas kinoelu elavdada ja kus üldse Kuressaares filme näidata, selle üle pidas läinud nädalal aru linnavolikogu kultuurikomisjon.

Diva ööklubi esindaja Kristjan Lillimägi andmeil on murekohaks hetkel see, et kino ei tooda kasumit ega tule ka tegelikult omadega nulli. Seega on õhus küsimus, kas teha koostööd linnaga või kuidas edasi. Ööklubi on põhimõtteliselt nõus filmide näitamist jätkama, kui linn on nõus seda rahaliselt toetama.

Kuna kinoaparatuuri on investeeritud, siis ei taheta, et see niisama seisma jääks. Eelmisel aastal käis Divas filme vaatamas 4800 külastajat, keskmiselt toimus 8–10 seanssi nädalas. Lillimägi nentis, et kinosaal mahutab umbes 70 inimest, kuid reaalne täitumus on märksa väiksem.

Kuressaare Linnateatri direktori asetäitja loomealal Aarne Mägi ütles, et nemad on näidanud teatris eesti väärtfilme ja huvi paistab inimestel selle vastu olevat, sest keskmiselt on olnud 52 inimest ühel seansil. “Projektipõhiselt oleme nõus edaspidigi filme näitama, aga päris kino teater ikka olla ei saa,” lausus Mägi.

Arutelu tulemusena leidsid kultuurikomisjoni liikmed, et Kuressaares peaks olema kino traditsioonilises mõttes. Kinosaal nummerdatud istekohtadega, piletite eelmüügiga, mugavate toolidega soe ruum ning üleüldse peaks kino olema selline, et sinna tahaks minna igas vanuses inimesed.

“Ööklubi ja kino ei sobi kokku. Praegu ei ole Kuressaares mitte kino, vaid pigem filmide näitamise koht ööklubis,” jäi komisjoni koosolekult kõlama ühine arvamus. Kindlasti peaks üleüldine eesmärk olema kvaliteedi paranemine ja oluline on ka väga hea filmide näitamise aparatuur.

Erinevate lahendusvariantidena pakuti ka, et suviti võiks filme näidata kuursaalis, kuskil võiks organiseerida katusekino ning ka Kuressaare Kultuurivarale pakuti võimalust suvel väärtfilme näidata. Lisaks võiks raamatukogu videosaalis näidata Saaremaa-teemalisi filme ja Saaremaa muuseumis on võimalus olemas, et näidata rahvale muuseumi käsutuses olevaid filme.

Vt ka Tõnis Kipperi ülevaadet eilsest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email