Tuulehaug on kohal (3)

Juba nädal aega on Nasva kalamehed toonud randa tuulehaugi. Koguva kalurid hakkasid tuulehaugi püüdma mõned päevad tagasi.

“Eelmine esmaspäev hakkas ennast näitama, nädala lõpus oli teda juba rohkem. Täna oli kehv päev, läks nii tuuliseks,” rääkis Nasva kalur Rein Kuusk, lisades, et neil on üsna mitu püünist. Vahepeal said nad tuulehaugi 600–700 kilogrammi päevas. “Aga alati võiks rohkem olla,” naeris mees.

Kala on nad tahtjatele müünud sadamas otse paadist. Kui ostja võtab suurema koguse, lastakse hinda pisut alla, kui võetakse vaid 10–20 kilo, on hind vähe kõrgem. Rein Kuusk lisas, et kalurite küsitud hind on võrreldes sellega, mis turul tahetakse, tunduvalt odavam, rääkimata sellest, mis hinnaga tuulehaugi kaupluses müüakse.

Seda muret kaluri sõnul praegu ei ole, et kala püütakse ja üle jääb. “See tuulehaug on praegu kena, esimesed on ikka sellised suuremad kalad, pärastpoole tulevad peenemad,” ütles ta, märkides, et saarlased on tuulehaugi viimasel ajal väga hindama hakanud. Tuulehaug on suitsutatult väga hea, seda saab ka grillida, marineerida, kalasuppi teha.

Kaluri sõnul on tuulehaugi püügihooaeg teine kord kestnud jaanipäevani, aga viimastel aastatel on see piirdunud ainult kolme nädalaga. “Ta käib ainult siin kudemas ja läheb ära jälle, see ei ole üldse Balti mere kala,” rääkis mees, kelle sõnul on lisaks tuulehaugile praegu võimalik püüda ka räime, mida on ka kõige rohkem. “Lesta jaoks on natuke vara, see on nii lahja, et seda ei taheta praegu,” lisas ta.

Koguva kalamees Endel Noor kinnitas, et ka neil tuulehaug juba liigub. “Räime püüame me juba ammu, tuulehaug hakkas alles mõned päevad tagasi tulema,” rääkis Endel Noor, lisades, et püük on alles napp, 60–70 kilo esialgu. “Rahvas saab oma jao kätte. Kui rohkem tuleb, siis on meil väike külmkamber, kuhu kala panna, ja siis saame edasi müüa,” lausus ta, kinnitades, et praegu tuulehaugi tahtjaid on ja siiamaani pole keegi ka ilma jäänud.

Print Friendly, PDF & Email