Mees, kel on elus väga vedanud

Mees, kel on elus väga vedanud

ÕNNELIK MEES: “Ma ei ole ühtegi ametit ega tiitlit omale kaubelnud, mul on töökohtade ja -kollektiividega lihtsalt meeletult vedanud,” võtab Mati Põld oma elu kokku.
Foto: Erakogu

See mees on Mati Põld (69). Ta on elu jooksul kannatanud puudust, end puhtalt ise üles töötanud, pidanud kõrgeid ameteid ja jäänud seejuures ikka mõnusaks rahvameheks. Ise ütleb: “Mul on meeletult vedanud töökohtade ja töökollektiividega, mul on alati ümber olnud toredad inimesed. Ma ei ole olnud tülis mitte kellegagi. Elasin oma abikaasaga 47 aastat ja me ei tülitsenud kordagi…”

Mati Põld on suure pere laps. Isa sõitis maailmameredel ja nii kui vahepeal kodus käis, oli jälle laps tulemas. Pere kümnest lapsest oli Mati-poiss järjekorras kaheksas. Enne sõda juhtus isaga Saksamaal aga suur õnnetus.

Oli pikka aega sealses haiglas ja kui lõpuks koju tuli, sai Saksamaalt päris kopsaka valuraha. Selle eest ehitas pere Vätta poolsaarel Vana-Mõisa mäele uue maja. Ent seda õnne ei jätkunud kauaks – pisike naabripoiss pani õnnetuse kombel põlema oma maja ja takkapihta läks ka Põldude uus maja. See oli 1951. aasta augustikuus.

“Põlesime puupaljaks, jäid ainult riided, mis meil suisel ajal parasjagu seljas olid,” meenutab Mati. Aga isa oli tal loomu poolest kange mees. Kui kolhoosid tehti, tema kolhoosi ei astunud. Otsis hoopis linnas tööd ja sai linnasauna juhatajaks. 1954. aastal suri isa kopsutuberkuloosi. Tohtrid avastasid ka kolmel pojal plekid kopsust ning kolm suve järjest käisid Mati ja vennad Audaku sanatooriumis kosumas.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email