Rekordipurustaja Marek Niit: varu veel on

Selleaastane Eesti kergejõustiku komeet, saarlane Marek Niit on purustanud rekordi rekordi järel. Tema oma sõnul pole asjas muud saladust, kui et USA treeningusüsteem vajas lihtsalt harjumist ja nüüd on viljad valmis saamas. Nii Niit ise kui ka tema treener usuvad, et saarlasel on veel varusid. Treeneri sõnul võib Niidist saada isegi 200 m jooksus alla 20 sekundi mees.

Marek Niit andis Saarte Häälele ka lühiintervjuu.

Teed praegu vist oma elu hooaega, rekord rekordi järel. Kas oled lõpuks õige soone peale saanud?
Usun küll, et hetkeseis on super. Jalad on muidugi teinud korralikult tööd ja eks annavad märku ka…

Oled 200 m rekordit parandanud juba kaks korda, kas tunned, et sul on veel varusid?
Natuke tunnen varu. Just tänu sellele, et ühe jooksu lasin lõpus lõdvemalt. (Jutt käib viimasest Eesti rekordist 200 m jooksus. Vaata allpool ka treeneri kommentaari – toim.)

Kas praeguses situatsioonis jääb 400 m vaid teatejooksude tarbeks ja üksiküritamine tahaplaanile?
400 m proovin jah vist alles Euroopas olles joosta. Siin ei ole selleks kahjuks aega ega võimalust.

Mida oled oma treeningutes muutnud, et uus areng nii silmnähtav on?
Mitte midagi ei ole muutnud, asi vajas harjumist. Selle hooajaga on ka jalad süsteemiga harjunud.

Millal Saaremaale tuled ?
Pärast Serbia karikat.

Arkansase ülikoolis Marek Niidule jooksutarkusi õpetav Doug Case tunneb Eesti välejala tänavuse arengu üle rõõmu, aga pole põrmugi jahmunud. Ta raiub kui tulist rauda: Niidu arenguruum on veel väga suur. “Oleme palju vaeva näinud, Marekil on siin olnud ka raskemaid aegu, aga tänavu maitseb ta lõpuks töö vilju,” ütleb sprinditreener Doug Case Õhtulehele antud usutluses.

Ent ta rõhutab kohe: “Näen temas päris kindlasti alla 20 sekundi potentsiaali.” Treeneri sõnul jättis Niit viimasel võistlusel 200 meetris jooksmata tõelise superaja. “Eeljooksus, kus ta sai kirja tulemuse 20,44, jättis ta tegelikult 20 meetrit enne finišit jooksmise pooleli. Täiega lõpuni pingutades olnuks aeg kaks-kolm kümnendikku parem,” märkis Case.

Print Friendly, PDF & Email