Üleskutse: Abiks nägemis- ja kuulmispuudega inimestele

Kui teie silmad on pärast Saarte Hääle ühe artikli luubiga läbilugemist väsinud, võiks abi olla digitaalsest luubist või lugemistelerist. Kui te ei näe kellalt õiget aega, oleks abiks rääkiv kell. Kõnelevad ka vererõhumõõtja, glükomeeter, värvimääraja, kalkulaator, köögikaal, saunakaal ja mõõdulint.

Kurtide inimeste jaoks on loodud spetsiaalne suitsuandur, uksekell ja beebinutualarm. Vaegkuuljatele, kel on probleeme kuulde-aparaatide kasutamisega, on kuulamist hõlbustav seade. Omavalitsuse välja antud isikliku abivahendi kaardi alusel saab neid ja paljusid teisi nägemis- ja kuulmisabivahendeid tellida ja soodushinnaga osta MTÜ Jumalalaegas abivahendikeskusest Silmalaegas.

Populaarseim nägemispuudega inimeste abivahend on Daisy-pleier. See on seade CD-le salvestatud heliraamatute kuulamiseks, millel on hästi käepärased suured ja reljeefsed nupud, ning neile vajutamist saadab hääljuhendamine.

Nägemispuudega või mõne teise tavakirjas teksti lugemist takistava puude, häire või haigusega inimesed saavad heliraamatuid tellida Eesti Pimedate Raamatukogust. Telefoni teel, e-postiga või raamatukogu kodulehe e-teeninduses tellitud CD-del heliraamatud jõuavad viiekaupa ümbrisesse pakituna lugeja kodupostkasti iga kahe nädala tagant. Plaate ei ole vaja tagastada. See teenus on lugejatele tasuta ja postikulud tasub pimedate raamatukogu. Valida võib enam kui 1400 nimetuse hulgast.

MTÜ Jumalalaegas ja Eesti Pimedate Raamatukogu tutvustavad pakutavaid võimalusi 17. mail kell 12–14 Saaremaa puuetega inimeste kojas Kuressaares Pikk tn 39. Oodatakse puuetega inimesi, nende sugulasi ja sõpru ning sotsiaaltöötajaid. Kui teil on sugulasi, sõpru või tuttavaid, kes seda sõnumit lugeda ei näe, palun rääkige neile abivahenditega tutvumise võimalusest.

Rohkem infot saab ka MTÜ Jumalalaegas abivahendikeskuse Silmalaegas kodulehelt www.silmalaegas.ee (tel 53 838 129) või Eesti Pimedate Raamatukogu kodulehelt www.epr.ee (tel 67 48 212).

Priit Kasepalu
Eesti Pimedate Raamatukogu teabejuht

Print Friendly, PDF & Email