Salanõunikust Kuressaare linnapea Vassili Sipjagin (1855–1925) (4)

Salanõunikust Kuressaare linnapea Vassili Sipjagin (1855–1925)

JÄRGLANE: Fotol Kuressaare endise linnapea Vassili Sipjagini neljas poeg Panteleimon Sipjagin. Linnapeast endast fotot kahjuks säilinud ei ole.
Foto: Saaremaa Muuseum

Läbi aegade on Kuressaare linnal olnud väga erinevaid linnapäid. Üks neist – Vassili Sipjagin – on senini jäänud üheks salapärasemaks linnapeaks, kelle tegevuse ja isiku kohta pole just palju teavet. Tegemist oli Venemaal sündinud ja karjääri teinud mehega, kes oli Kuressaare linnapea ja elas siin ligikaudu kuus aastat. Seega on temast põhjust rääkida küll, seda eriti linna sünnipäeva lähenedes. Kahjuks ei õnnestunud meil Vassili Sipjaginist leida ühtki fotot. Alljärgnev artikkel põhineb minu uurimustööl “Kuressaare linnavõimu pilgu läbi 1918–40”.

Sõjaväe- ja ametniku-karjäär Venemaal

Vassili Sipjagin sündis 16. märtsil 1855 Venemaal. Tema isa Nikolai oli aadlisoost. Vassili varasemast haridusteest teated puuduvad, kuid aastatel 1873–75 õppis ta I Pavlovski sõjakoolis Peterburi lähedal. Kooli lõpetamise järel alustas ta sõjaväeteenistust VI Tauria grenaderipolgus. Õige pea saadeti ta rindele. Nimelt puhkes 1877. aastal järjekordne Vene-Türgi sõda.

Plevna (tänapäeva Pleven, asub Bulgaaria põhjaosas) linna hõivamise järel pälvis ta 10. detsembril 1877 Püha Stanislavi ordeni 3. järgu mõõkade ja lindiga. Järgmisel aastal omistati talle porutšiku (leitnandi) auaste. Õige varsti vabastati Vassili Sipjagin sõjaväeteenistusest omal soovil ja isiklikel põhjustel.

Aastatel 1881–85 tegutses ta tänapäeva Kostroma oblasti aladel kohtupristavina (kohtutäiturina). Seejärel suunati ta ülema abina tööle Kostroma kindlusvanglasse, 1887. aastal Peterburi lähedal asuva Kroonlinna sadama ametnikuks ning aasta hiljem Sevastoopoli mereväehaiglasse.

1890. aastast töötas ta taas Kroonlinnas. 1900. aastast töötas Vassili Sipjagin Peterburis mereväe peastaabis ja 1907. aastal sai temast Vene mereministeeriumi arhiiviülem. Sõjaväe- ja riigiteenistuse ajal pälvis ta muuhulgas järgmised ordenid: Püha Vladimiri 3. ja 4. järk lindiga, Püha Anna 2. ja 3. järk mõõkade ja lindiga.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Priit Kivi

Print Friendly, PDF & Email