Valmis viikingite lauamäng (4)

Valmis viikingite lauamäng

MIKS MITTE MEENEKS: Saaremaa-kesksust aitab Anni Hartikaineni (vasakul) ja Anneli Raudsepa sõnul rõhutada just see, et samasuguse viikingite mängu nuppe leiti ka Salme muinaslaevalt.
Foto: Egon Ligi

Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledži sünnipäevakonverentsiks valmis Salmel muinaslaeva juurest leitud luust mängunuppude ja täringute ainetel iidne viikingite lauamäng Hnefatafl.

Mängu esitleti eile TTÜ Kuressaare kolledži tudengikonverentsil, kus mängu õnnelikeks esimesteks omanikeks said konverentsil ülesastujad. Kolledži tudeng Anneli Raudsepp, kes mängu ka disainis, valmistas üheksa eksemplari Hnefatafli mängu.

“Enam pole keerulist midagi, nüüd on ära mõeldud ja võiks muudkui tegema hakata neid,” kinnitas Anneli Raudsepp ja lisas, et mängu nuppe võib täiesti vabalt igakord erinevaidki teha – saabki huvitavam.

Anneli Raudsepp on oma sõnul pakkumistele avatud, kui mõni käsitöökauplus või ettevõte tahaks talt Saaremaa-keskset lauamängu müügiks või meeneks tellida.

“Võin neid kohe tootma hakata, aga arvestama peab sellega, et ühe päevaga need ei valmi,” märkis ta. Kõik nupud tuleb savist ükshaaval valmis voolida, mõõta ja kaaluda ning seanahast mängulaud valmistada.

Alates ideest kuni valmimiseni võttis kõnealune lauamäng Annelil aega ühtekokku kaks kuud. Nii kaua edaspidi enam aga ei läheks, sest selle aja sekka käis ka hulk mõttetööd.

Nii õppejõud Anni Hartikaineni kui ka Raudsepa hinnangul oleks mängu võinud täiesti vabalt esitada ka tänavusele Saaremaa suveniiri konkursile, ent selle tähtaeg kukkus enne, kui mäng täitsa valmis sai.

Sünnipäevale pühendati konverents
Iga-aastase, TTÜ Kuressaare kolledži sünnipäeva tähistava üliõpilas-konverentsi läbiv alatoon oli positiivne, humoorikas ja värske. Ettekanded olid seotud peamiselt pärandkultuuril põhineva tootearendusega. Esimese kursuse tudengid kirjutasid sügissemestril esseed pärandkultuurist, millest lähtusime kogu konverentsi temaatika valimisel.

Teise kursuse tudengid analüüsisid sügisel Saare maakonna turismiarengukava ja koostasid ühe osana merelise Saaremaa tulevikukava “Privaatsus keset merd”, millest Tom Hamburg konverentsil ka lühiettekande tegi. Anneli Raudsepp tegi konverentsi avaettekande Saaremaa savi erinevatest kasutusvõimalustest.

Ka tema lõputöö teema on Eesti keraamikatööstuse analüüs. III kursuse tudengid tutvustasid Kuressaare kolledži iga-aastase rahvusvahelise suveülikooli tegemisi ja taaselustatud “Saaremaa pulma” korraldust. Pausi ajal aitasid energiat koguda turismi- ja toitlustuskorralduse I kursuse tudengite valmistatud suupisted.

Anni Hartikainen, õppejõud

Print Friendly, PDF & Email