Tornimäele tulid talgulised Tallinnast (1)

Tornimäele tulid talgulised Tallinnast

TALGUTÖÖ LÄEB TÄIE HOOGA: Kolmkümmend tallinlast kaitseväe logistikaosakonnast tegid Tornimäe kirikuaias eilsel talgupäeval ära tänuväärt töö.
Foto: Sander Ilvest

Eile hommikul sättisid Eesti kaitsejõudude bussiga Saaremaale sõitnud 30 talgulist oma kimpsud-kompsud Tornimäe rahvamajja ja võtsid pärast seda töörindel koha sisse kohaliku apostlik-õigeusu kiriku hoovis, kus neid ootasid ees juba langetatud puude saagimine, vedamine, lõhkumine, võsalõikus, ulatusliku õueala riisumine ja prahi põletamine.

Kaitsejõudude logistikateenistuse staabi allohvitseri, talguliste Saaremaale sõidu korraldaja Ülle Lilbi (ema poolt saar-lanna) sõnul võeti ülemerereis ette heameelega. “Kaks aastat tagasi käisime talgutööl Jämaja kiriku juures. See tööreis meeldis kõigile. Ka sel kevadel tahtsime Saaremaale.

Talgute nimekirjast leidsin juhuslikult Toivo Treima nime. Kunagi olen temaga koos töötanud. Samas arvasin, et äkki on minu kunagise kolleegi nimekaim. Helistasin ja küsisin, ka ta on endine kaitseväelane. Oli. Pakkusin talle võimaluse meid vastu võtta, ta nõustus ja nüüd me siin olemegi,” rääkis Ülle Lilp.

Tornimäel läks eile töö kohe kärmelt käima. Kolm logistikakeskuse meest tükeldasid langetatud puud mootorsaagidega lühemateks juppideks. Logistikaosakonna materjaliteenistuse ülemal major Mehis Annil oli kella kaheteist ajal juba neljas kord saeketti teritada. “Saarepuu, see võtab ketti kõvasti. Enne saeme, siis lõhume. Pärast laome ka korralikult riita. Täismäng. Ilm on ilus, tuju hea, mida veel tahta,” lausus major Anni.

Kohalikud mehed, vennad Aaser ja Valdur Palu saagisid puud oma traktori taha kinnitatud ketassaega sobiva pikkusega ahju- ja pliidipuudeks. Tallinlastel oli selleks tarbeks elektrisaag kasutada. Materjaliteenistuse planeerimisosakonna ülem major Kristjan Varm vedas Ööriku nunnadelt laenatud väiketraktoriga pikad puud ketassaagide juurde.

Preester Toivo Treima oli tööka abiväe üle meeldivalt üllatunud. “Rahvast on palju. Kõik on heatujulised. Töö läheb. Saame siit mitukümmend ruumimeetrit kütet, natuke ehk ka tarbepuitu,” rääkis preester Treima. Koguduse liikmed tegid talgulistele süüa, katsid laua ja kütsid sauna. Täna on kirikuaias talgutööl Tornimäe elanikud.

Print Friendly, PDF & Email