OÜ Saare Leib võttis oma toodetelt maha teabe selle kohta, et nende leib on valmistatud Saaremaal kasvatatud rukki jahust.
“Võtsime sildid maha, sest Pihtla veskil sai Saaremaal kasvanud vili otsa ja praegu tuleb vili mandrilt,” ütles Saarte Häälele OÜ Saare Leib juhatuse liige Janar Vaima. “Ootame nüüd sügist, et siis saab jälle Saaremaa vilja,” lisas ta.
Ka Karja pagariäri juhi Aivo Kanemägi andmetel jahvatab OÜ Pihtla Veskid juba paar kuud rukkijahu mandrilt ostetud viljast, kuna Saaremaal kasvatatud rukis sai otsa. Samas kasutavad mõlemad pagaritööstused endiselt Pihtlas jahvatatud jahu.
Aasta tagasi Pihtlas tegevust alustanud OÜ Pihtla Veskid juht Aavo Viil ütles, et tegelikult kasutab ta jahu tootmiseks Kaarma vallas tegutsevalt Seeder Agrilt ostetud rukkijahu, millele lisatakse umbes ühe neljandiku jagu mandri toodangut.
Mandri päritolu jahu kasutamise tingib asjaolu, et ainuüksi Saaremaa rukkist tehtud jahu langemisarv on leiva küpsetamiseks natuke vilets. Aavo Viil ise pole oma põldudelt juba teist aastat rukist saanud, kuna ilmastikuolud hävitasid talivilja. “Ka sel aastal kündsime kõik põllud ümber ja panime suvinisu peale,” ütles ta.
Inimesed, sööge oma kodukohas kasvatatud ja valmistatud toitu. On puhas ja maitsev ja toetate ka kohalikku tootjat.
Tuleb ainult kiita tegijaid. Nii Saare Leiba, kui ka Pihtla Veskit. Meie kodus oli nimetatud veski rukkijahu au sees.
Tarbijatel, väiketootjatel, edasimüüjatel tasub olla rahuliku meelega. Võib panustada täiesti hooajalisusele. Hooaeg, kaupade tootmise rütm võib käiia käsikäes loodusega. Tasub võtta seda kui osa äriplaanist. Mõelge, miks peab olema laual alati värske tomat või maasikas…
Kuid Saaremaa rukkikasvatajad ühinege ja kasvatage toiduvilju mürgi- ja väetisevabalt. Panustage tervisele ja omage aukartust elu ees. Viljapõllus kasvavad rukkililled ja lendavad liblikad on ka ju tulu ja tänu.
Toit peab valmima loomulikul moel. Päike, soojus, mulla mikroorganismid, kasvataja hool. Ja meie laiuskraadil mängib rolli ikka kiidetud-kirutud sessoonsus.