Aasta emaks sai Tiina Rüütel (6)

Aasta emaks sai Tiina Rüütel

AASTA EMAD JA POEG: Aasta ema 2011 Tiina Rüütli (ees vasakul) ja tema poja Tomi selja taga on aasta ema 2010 Anu Rannama (taga vasakul) ja aasta ema 2009 Marit Tarkin.
Foto: Egon Ligi

Saaremaa naiskodukaitsjate valitud, järjekorras juba viies aasta ema Tiina Rüütel tunnistas, et oma tunnustamisest teada saades hakkas tal piinlik. Sellepärast, et ta ei ole olnud oma sõnul musterema.

Nagu ikka Kuressaare linnuse kapiitlisaalis toimunud tseremoonial anti Tiina Rüütlile üle aasta emale valmistatud lapitekk, mille autorid on naiskodukaitsjad koos Orissaare ja Salme kodutütardega.

Ema on nagu mustmiljon

Tiina Rüütel ütles, et emana on tal olnud hetki, mida ta parema meelega ei meenutaks ja mis võiksid olemata olla. Ta tunnistas ka, et tegelikult ta ei teagi, milline see ema muster peaks olema. Pakkus, et ema muster kajastub ehk tema lastes.

“Ma olen kasvanud koos oma lapsega ja on välja tulnud, nagu on,” rääkis aasta ema. Tom Rüütel ütles oma emast rääkides, et ema headuse kirjeldamine on raske. Tema arvates on ema nagu mustmiljon. Seda väljendit kasutame me kõik, kuid kirjeldada me seda ei oska. Samas on meil igaühel olemas oma arusaam, et mis asi see mustmiljon siis on.

“Kindlasti on Tom minu muster,” lausus Tiina Rüütel oma 23-aastase puudega poja kohta, kes on oma edasipüüdlikkuse ja tegutsemislustiga teada-tuntud nii Saaremaal kui kaugemalgi. Tom ise kinnitas, et kõik hea temas on pärit emalt.

“Emaga on meil aus suhe,” ütles Tom Saarte Häälele, lisades, et ema on teda ka julgustanud ja kasvatanud nii, et ise hakkama saaks. Ema on Tomile ikka öelnud, et oma jamad tuleb tal ise ära klaarida. “Ma olen selline vabakasvatusega,” muigas Tom.

Ka ema Tiina kinnitas, et nende suhe on aus. “Tom lõpetas 13-aastaselt valetamise ära,” naeris ta kelmikalt ega soostunud avaldama, mis trikiga ta aususe majja tõi. “See on aastatepikkuse töö vili,” ütles Tiina, kelle näolt naeratus ei kao pea hetkekski.

Tom arvas, et temasuguste lastega on emadel kindlasti raskem ja samas on neil emadel ka raskem lastest lahti lasta. Nüüd plaanib Tom iseoma elu elama hakata. “Kes meist seda ei tahaks,” märkis ta muigamisi ja ema lisas, et las poiss läheb.

Igas päevas üks kallistus

Ema ja poja suhet iseloomustab ka seik, millest Tom rääkis ka kapiitlisaali kogunenud õnnitlejatele. Ta ütles, et igas päevas peab olema vähemalt üks ema kallistus. Näiteks hommikuti, kui ema tuleb Tomi üles äratama kas kommi või šokolaadiga, mille Tom siis unesegasena nahka pistab, seejärel ärkab ja ema kallistab.

Tiina Rüütel kummardab oma sõnul sügavalt kõigi emade ees, kinnitades, et temast paremaid emasid on küll ja küll. “Aga on, nagu on. Täna olen mina kõige parem,” sõnas ta kavalalt naeratades. Aasta ema Tiina Rüütlit olid tulnud tunnustama nii riigikogu liikmed Urve Tiidus ja Kalle Laanet kui ka Saare maavanem Toomas Kasemaa, Kuressaare linnapea Mati Mäetalu ja omavalitsuste liidu juht Kaido Kaasik. Kohal oli ka aasta ema valimise patroon Dagmar Matiisen.

Lisaks mitmetele teistele õnnitlejatele olid kohal ka kaks eelmist aasta ema Anu Rannama ja Marit Tarkin ning aasta isa 2010 Meelis Kuivjõgi. Tänavusele Saare maakonna aasta emale saatis tervituse ja hõbesõle riigikogu esimees Ene Ergma ning tänukirja sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Saaremaa naiskodukaitse esinaine Rita Loel ütles, et isadepäeval valitakse järgmine aasta isa ning siis on valitud emasid ja isasid kokku 10. Loeli sõnul plaanitakse siis kokku kutsuda aasta emade ja isade klubi, et mõlgutada mõtteid nende missiooni üle.

Print Friendly, PDF & Email