Töötusega kimpus olnud rääkisid oma kogemustest (2)

Töötusega kimpus olnud rääkisid oma kogemustest

TULEB AKTIIVNE OLLA: Leonora Krausi (vasakul) innustusel rääkisid oma kogemustest Meelis, Ülle, Monika, Kristi ja Riina.
Foto: Sander Ilvest

Kuressaare Arensburg Boutique & Spa konverentsisaali koguneti eile hommikul selleks, et panna konverentsiga punkt Saaremaa õppekeskuse EFS projektile “Info- ja nõustamisteenuse abiga aktiivsesse ellu ning tööle”.

Projektijuhi Silja Kruuseri sõnul osutus lõppev projekt vägagi populaarseks, ületades esialgseid ootusi. Kui enne projektiga mullu novembris alustamist loodeti, et selles osaleb vähemalt 90 inimest, siis tegelikkuses sai projektist osa koguni 120 inimest. Positiivne on ka see, et tööle pääses tänu projekti koolitustele ja nõustamistele praeguse seisuga ühtekokku 43 Kuressaare linna ja Kaarma valla elanikku.

Saaremaa õppekeskuse juhataja Leonora Krausi kinnitusel on kõik koolitustest osa võtnud olnud ääretult tublid ja pühendunud tõepoolest sellele, et lõppkokkuvõttes endale töökoht leida. Kes seni veel tööd leidnud pole, need on vähemalt loobunud käega löömisest ja tegelevad aktiivselt enda arendamisega. “Üle poole osalejatest moodustasid mehed. Tuli välja, et meestel on tegelikult palju rohkem probleeme kui naistel,” rääkis Kraus.

Suur probleem on õppekeskuse juhataja sõnul näiteks see, et väga paljud ei tea üleüldse, mis tööd nad teha tahaksid. Teatakse ainult, et tahaks tööd teha, aga millist tööd – ei tea. “Töö peab olema selline, mis rõõmu teeb. Kujutage ette, kui te peaksite iga päev tegema sellist tööd, mis teile ei meeldi. Mul näiteks on terve elu meeles üks päev sibulasorteerimise laost – nii pikka päeva pole mul elus veel olnud,” tunnistas Kraus.

Õnnelikult tööturule tagasi

Oma kogemusi töö otsimise, leidmise ja projektis osalemise kohta olid seekord kuulajatega jagama tulnud mitmed. Riina, kes nüüd hoopis kunsti valdkonnas ettevõtjaks kavatseb hakata, märkis, et tema kogemuste põhjal ei taha paljud tööandjad väga kõrgelt haritud inimesi tööle võttagi. Põhjus on lihtne – siis tuleks töötajale ka kõrgemat palka maksta. “Nad lihtsalt ei taha nii professionaalset inimest. Eelistatakse selle ühe haritud inimese asemel võtta kolm kehvemat, kellele saab vähem maksta,” rääkis ta.

Monika, kes tänu koolitustele ja nõustamistele nüüd Trelleborgis töötab, tõi aga murekohana välja selle, et väikese lapse emal on raske leida sellist tööd, mille saaks kokku sobitada lapse päevakavaga. “Nii kui näiteks graafik muutuma peaks, tekib probleem, kuhu laps jätta,” sõnas ta. Praegu ühes kohalikus hotellis tööd saanud Ülle oli aga oma sõnul nii hakkaja tööotsija, et pistis ühel päeval lihtsalt oma CV kotti ja hakkas kõikvõimalikke ettevõtteid läbi kammima ja ennast tööle pakkuma. “Praegu olen igatahes väga rahul,” kinnitas ta.

Meelis, kes samuti Trelleborgis tööd leidis, kuid enne seda üle kahe aasta töötu oli, tunnistas ausalt, et ilma tööta oli raske elada. “Lõpuks tekkis tunne, et ei tahagi enam tööle minna,” oleks Meelis enda sõnul samamoodi jätkates ehk peagi käega löönud. Nii mõnigi Meelise sõber ongi seda teinud. Meelis aga otsustas olukorrast välja rabeleda ja nagu praegu paistab – edukalt.

Print Friendly, PDF & Email