Üks armas raamat

Üks armas raamat

 

See, et Enda Naaber Nipsust on ilmutanud uue raamatu, ei üllata kedagi. Enda on loominguliselt väga mitmekülgne ja produktiivne.

Kuid seekord üllatab ta oma raamatuga “Ma nägin luiki” lugejat tõsiselt. See on üks hoopis teistmoodi Enda ja hoopis teistmoodi raamat, kui oleme Enda puhul harjunud. Või siis ei tunne me teda üldse. See on üks äärmiselt lihtne ja südamlik raamat, õieti küll teine, täiendatud trükk. Millal see esmatrükk ilmavalgust nägi, ei tule autorilegi paugupealt meelde.

Kaante vahel on valik lapse kasvamise lugusid, pildikesi Miina (prototüübiks kirjaniku tütar Tiina) lapsepõlvest kuni esimeste kooliaastateni. Küllap tunneb nii mõnigi lugeja Miinas ära oma lapsepõlve esimesed rõõmud ja südamevalud, putukad-mutukad ja maailmaavastamise. Ja küllap tunneb nii mõnigi lapsevanem ära omad lapsed ja lapselapsed.

Need on ilusad ja lihtsad lood, kerged lugeda ja kerged kaasa mõelda, ilma kunstlikesse heiastustesse takerdumata. Üks hingekosutav lugemine ka neile, kellele Enda stiil muidu ehk ei istu.

Pealegi on kirjastus Kentaur tänu autori säravatele lillefotodele ja Lea Sõmera kujundusele hakkama saanud ka väga ilusa raamatuga. “Kodus jooksis ta rõõmsalt isa sülle ja rääkis talle õhinaga: “Ma nägin mesilasi, ma nägin lepatriinut, sipelgaid, kiivitajate pesa, luikesid… vana paati! Isa… kui suur-suur on maailm!””

Print Friendly, PDF & Email