Aina uuesti nullist alustatud elu (2)

Aina uuesti nullist alustatud elu

PEHME, VALGE JA ISE TEHTUD: Valge villase lõnga on Juhan ise valmis kedranud. Valmivad sellest sokid, kindad või uus vest, pole veel teada, kuid kindel on see, et lõngaketramist Juhan ei jäta.
Foto: Sander Ilvest

Kui Juhan Veel (71) oma elu lahti rääkima asub, võib sõna otseses mõttes pisara poetada. Katsumusi on tema teele veerenud põnnipõlvest peale, nõnda et kuula ja imesta – kuidas ta küll vaatamata koledatele eluseikadele nii soe ja siiras oskab olla. Väga paljudel sellist oskust ei ole. Juhanil aga küll.

Kaarma vallas Endla külas ilmavalgust näinud Juhan Veel sündis oma sõnul hullul aastal. “Kui ma titt olin, lendasid Vene lennukid ikka üle maja – käisid Soomet pommitamas, seda ema mulle mainis,” räägib Juhan köögiaknast õue kiigates. Isa ta ei mäleta.

“Nagu öeldakse, saarlased on eluaeg roosamad olnud kui muu Eestimaa, ja mul on väga kahju, et ma ei saanud isa käest küsida, mis teda ajendas venelaste poolele minema ja jääma. Kuidas ta sai reeta Eesti riigi?” on Juhan pisut pettunud. Oma ema kiidab ta aga taevani. “23-aastaselt jäi ta kolme väikese lapsega üksi. Olen mõelnud, et kuidas ta küll jõudis,” mõtiskleb ta.

Valusad mälestuskillud

1944. aastal põles Juhani sünnikodu maha – sakslane lasi selle leekkuuliga põlema. Juhani ema nägi köögiaknast, et tuli oli räästas. Võttis ämbri, et kaevust vett pumpama minna, kuid sakslane tuli, võttis ämbri käest, ütles: “Gut, gut!”, ja nii ta läks. Samal päeval põles maha ka ema sünnikodu Tahulas. Selle lasid pealetungivad venelased põlema.

Päikseline ilm oli, Juhani vanaema käis toast tuppa ja nägi maja varju pealt, et suitsuklombid tõusevad taevasse. Majast tormati sauna juures asuvasse paargusse varju.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

 

Print Friendly, PDF & Email