SÕMERA elu ja inimesed

SÕMERA elu ja inimesed

PEATAGE LASNAMÄE: Selliseid suuri maju armastab joonistada Heiki. Kunstiõpetaja Laide Pugil pole seda meest õpetada vaja – mees teab, mis mees teeb.
Foto: Egon Ligi

PALJU ME TEAME NEIST, kes elavad ja töötavad Sõmera hooldekodus? Enam pole see aeg, mil taolised teistsugused inimesed ühiskonnast lihtsalt isoleeriti, peideti lukustatud uste taha. Nüüd on teine aeg ja hooldekodu kliendid kõnnivad Sõmeral rõõmsasti ringi. Naudivad hommikust päikest ja linnulaulu. Teerajad majade vahel on hoolikalt puhtaks pühitud ja muruplatsid juba rohetavad… Võõrastele, kes selle nädala kolmapäeva hommikul Sõmera majade vahele ekslema sattunud, hõigatakse iga natukese aja ja iga nurga tagant sõbralikult TERE!

Helle Kahmi, kes Sõmera hooldekodu juhi toolil istunud napilt aasta, leiame klubihoone ülakorrusel asuvast hirmsuurest kabinetist. Ütleb, et uhkust ja avarust siin majas küll on, aga talvel tahtnud külm ära võtta. Saalis käivad juba mõningased ettevalmistused hooldekodu juubelipeoks, mis saab teoks reedel.

Juhataja sõnul on AS-ile Hoolekandeteenused kuuluvas Sõmera hooldekodus hetkel 380 erivajadustega inimest ja neid teenindab 180 töötajat.

“Tänapäeval on ravimid ja psüühiliste haigete kohtlemise metoodika niivõrd muutunud, et inimeste eraldamine kinnistesse ruumidesse on viidud miinimumini,” selgitab Kahm, kui tunneme huvi, kuidas nii vabalt ringi luusivad hoolealused neilt ometigi plehku ei pane. “Ei nad jookse. Ja kui vahel juhtubki, et mõni eksib ära, siis tuleb ta mõne aja pärast kenasti koju tagasi. See siin on ju nende kodu.”

Siiski, Sõmeral on ka üks maja, kus elavad liitpuudega kliendid, kes vajavad tugevdatud toetust ja abi. Need on inimesed, kellelt haigus on võtnud võime ise enesega toime tulla. Ja veel üks kõnekas fakt juhatajalt: “Meil on sees küllaltki suur hulk vene keelt kõnelevaid ja halli passi omavaid elanikke.”

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email