Legendaarse JÄÄGRI kohtuasi Saaremaal (1)

Legendaarse JÄÄGRI kohtuasi Saaremaal

 

17 aastat tagasi arutati Saare maakohtus Läänemaa vabatahtliku jäägrikompanii instruktori Lembit Tõnsi süüasja.

Meest süüdistati selles, et ta oli 6. novembril 1993. a Kuressaares Skala-nimelises lõbustusasutuses ähvardanud üht meest relvaga ja löönud teda koguni püstoliga näkku (tekitades nõndamoodi kerge kehavigastuse) ning ähvardanud peale selle ka politseiametnikku, keda oli koguni üritanud läbi kongiukse ava lipsust haarates kägistada. See pealtnäha tavaline baarikaklus, millel polnud ju ka erilisi hulle tagajärgi, tekitas aga üleriigilise vastukaja.

Ametlikult oli süüdistusse kirja pandud kriminaalkoodeksi paragrahvi 195 lõige 3 ehk siis eriti kuritahtlik huligaansus (tulirelvaga ähvardamine) ning paragrahv 182 – vastuhakk võimu esindajatele. Esimese süüdistuspunkti järgi saanuks meest karistada 1–7-aastase vabadusekaotusega, teise järgi rahatrahvi, aresti või kuni 5-aastase vabadusekaotusega.

Oma aja kangelased

Jäägrid olid tol ajal kuum teema, pahad poisid, kellele mingil seletamatul põhjusel tuli koht kätte näidata. Enne kohtuistungit tuli isegi kohtunik Kristel Pedassaarel ajalehele Oma Saar kinnitada, et mingeid ähvardusi nende töötajatele seoses kohtuistungiga tehtud ei ole.

Kui enamik jäägritega seotut kulges trajektooril Pullapää–Keila–Tallinn (ja ka Paldiski), siis Saaremaa, mis kuulu järgi olnud maffiameeste “puhkerajoon”, kaardile toomine oli suhteliselt ootamatu. Ja tekitas siinses vaikses provintsis elevust. Kohtusaal oli kaks päeva rahvast puupüsti täis ning kohati oli kohtunikul raskusi saalis valitsevat melu vaigistada. Lembit Tõnsil oli muide kaks kaitsjat – vandeadvokaat Jaan Tedder ja ühiskondlik kaitsja Hillar Mardo. Olgu remargina öeldud, et tegemist oli sellesama Mardoga, kes 1999. aastal jäljetult kadunuks jäi.

Kindlasti tuleb selguse huvides öelda, et Tõnsi kohtuasi Kuressaares oli vaid üks lüli ketis, mille tagamaad olid palju suuremad ja mille suurim sündmus oli kahtlemata jäägrite saatmine Paldiskisse, mis tol ajal oli veel vene sõjaväe linn ning olnuks suur tõenäosus, et kui jäägrid oleksid käsku täitnud, vallandanuks see kodusõja.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email